Mircea Geoana a participat la conferinta organizata de ASPEN Romania pe tema energiei si a resurselor regenerabile. Mircea Geoana a participat la dezbatere atat in calitate de presedinte al Senatului cat si in calitate de presedinte al Institutului ASPEN Romania. Conform afirmatiilor sale, Institutul ASPEN Romania reprezinta o organizatie "nepolitica, dedicata unor dezbateri educate pe teme de interes major", care prezinta solutii in diverse domenii factorilor de decizie statali.
In discursul sau din deschiderea conferintei, presedintele Senatului a trecut in revista o serie de probleme ale sistemului energetic romanesc, printre acestea regasindu-se "incapacitatea de implementare a cadrului legislativ existent", competitivitatea scazuta in domeniu a Romaniei fata de celelalte state membre UE si lipsa unui proiect coerent in ceea ce priveste resursele alternative, regenerabile sau "bio", de energie.
"Energia este o tema cu adevarat strategica. Criza economica ar trebui sa ne faca mai atenti cu aceasta zona a economiei, pentru ca, pe timp de criza, investitiile in aceasta zona nu sunt un moft. Daca am avea un program coerent am putea reduce costurile energetice cu aproximativ 40%, Romania isi poate crea in viitor cateva zeci de mii de locuri de munca prin dezvoltarea acestui domeniu. Din pacate, in acest moment suntem cea mai necompetitiva tara din Europa din punct de vedere energetic", a afirmat Mircea Geoana, subliniind importanta discutiilor pe teme energetice la nivel mondial, in special in ceea ce tine de deblocarea anumitor trasee comerciale.
"Discutii despre energie se poarta acum si la intalnirea dintre Obama si Medvedev. Chiar si Uniunea Europeana lucreaza la o politica energetica comuna", a declarat presedintele Senatului.
La finalul discursului sau, Mircea Geoana a tinut sa atraga din nou atentia asupra crizei economice si a efectelor sale. "Daca nu vom avea luciditatea de a investi in zone cheie, criza se va adanci si mai rau pentru noi. Subiectul energiei este vital pentru Romania", a incheiat Mircea Geoana.