La aproape trei saptamani de la integrare, oferta locurilor de munca pentru persoanele cu studii superioare este inca saraca. Mai mult decat atat, continua criza de muncitori calificati in domeniul confectiilor si in constructii.
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu tragea un semnal de alarma cu privire la faptul ca Romania se confrunta cu o criza de muncitori calificati. In acel moment, seful guvernului dorea ca romanii care muncesc acum in strainatate sa se intoarca acasa si le cerea companiilor sa-si specializeze angajatii. In plus, potrivit site-ului Bloombiz.ro, executivul a decis atunci infiintarea unui comitet de lucru, format din reprezentanti ai ministerelor muncii, externelor si transporturilor, care sa puna la punct o strategie de informare a romanilor care lucreaza in strainatate asupra salariilor din tara si a cresterii numarului de locuri de munca, mai ales in domeniul constructiilor.
Tentatia strainatatii persista in Dolj
Premierul a accentuat insa ideea ca "nu trebuie sa ne asteptam la un val de romani care sa se intoarca acasa imediat dupa 1 ianuarie 2007". Nimic mai adevarat - la aproape trei saptamani de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, piata muncii din Dolj este neschimbata. Astfel, constructiile si confectiile sunt domenii care-si pastreaza statutul de ramuri deficitare in forta de munca. "Ramurile deficitare in forta de munca sunt cele in care exista oferta de locuri de munca, dar in care angajatorii nu reusesc sa-i pastreze pe angajati pentru o perioada lunga de timp pe respectivele posturi. Printre aceste ramuri se numara, de exemplu, confectiile, constructiile si industria constructiilor de masini", a declarat Daniela Neagoe, directorul adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Fluctuatia de personal din aceste domenii poate fi cauzata, potrivit specialistilor, atat de lipsa de masuri de stabilizare a personalului, cat si de tentatia strainatatii.
Licentiatii, neinteresanti pentru angajatori
De fapt, piata muncii a ramas neschimbata si in ceea ce priveste diversitatea locurilor de munca. "Este prematur sa vorbim de o diversificare a locurilor de munca. O data cu marirea numarului de investitori din Dolj, oferta se va diversifica si numarul locurilor de munca vacante va creste, astfel ca asteptam aparitia lor pe piata", a declarat Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvant al AJOFM Dolj.
Nici persoanele licentiate nu prea au de unde alege locuri de munca. Astfel, potrivit ofertei locurilor de munca de la AJOFM Dolj, actualizata pe 17 ianuarie, din cele peste 470 de locuri vacante nici macar unul nu este pentru licentiati. Potrivit reprezentantilor AJOFM Dolj, aceasta situatie se perpetueaza inca de anul trecut. "In general, numarul de locuri de munca vacante pentru persoanele absolvente de studii superioare este foarte mic", a adaugat Laura Nicolaescu. Acest lucru se datoreaza atat faptului ca majoritatea firmelor sunt mici si au nevoie de putine persoane cu studii superioare, restul fiind angajati cu diverse calificari. In plus, desi agentii economici sunt obligati sa anunte locurile vacante intai la AJOFM Dolj, acestia isi anunta locurile vacante mai intai in ziare.