Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, prezinta in sedinta de miercuri, 27 mai, a Guvernului, o strategie de urgenta pentru combaterea secetei de anul acesta.
Anuntul a fost facut luni 25 mai de catre Vice-Premierul Dan Nica, la finalul sedintei coalitiei guvernamentale.
"Desi efortul pe care l-a facut a fost unul extraordinar de cand a preluat mandatul ministrul Ilie Sarbu, acesta l-a preluat cu 60 de mii de hectare irigate, acum au ajuns la 560.000, suprafata este insuficienta pentru ca se anunta o seceta foarte mare si daca aceasta prognoza se adevereste avem nevoie de masuri suplimentare.
In acest sens s-a hotarat ca ministrul Ilie Sarbu sa vina miercuri in Guvern cu o strategie de urgenta pentru extinderea, acolo unde este posibil, a sistemelor de irigatii si punerea acestora in functiune pentrsu ca suprafetele irigate sa fie cat mai mari", a declarat Vice-Premierul Dan Nica.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, afirma, vineri, 22 mai, ca Romania nu va importa grau in acest an, deoarece, chiar si in conditii de seceta, productia interna poate acoperi consumurile.
"Daca producem trei milioane de tone de grau, ceea ce cred ca se poate realiza in orice conditii, inclusiv de seceta, nu vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Consumul intern fiind asigurat de productia autohtona, insa nici nu vom face exporturi ca in ultimii ani", a declarat ministrul agriculturii, prezent la deschiderea expozitiei "Zilele Crescatorului de Taurine 2009", ce are loc la Rasnov.