Noua guvernare intentioneaza restituirea in integralitate a tot ceea ce a fost confiscat in ceea ce priveste proprietatile funciare. “Vrem sa modificam legile de retrocedare in sensul de a restitui integral tot ce a fost confiscat de statul comunist. Vom analiza ce capitole de legislatie trebuie sa modificam, astfel incat sa restituim tot. Pentru noi nu exista faza intermediara“, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute, la Suceava, noul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.
Referindu-se punctual la ordonanta privind improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei cu 90.000 de hectare, Flutur a apreciat ca aceasta va fi amendata, iar modificarile prevad alocarea de resurse pentru ca Biserica din Bucovina sa poata gestiona corespunzator suprafata de padure.
“Procesul de improprietarire curge, dar Ordonanta trebuie amendata. Le-au dat ocoalele silvice, dar cu peretii goi, fara birouri, fara calculatoare. Nu s-au luat masuri de paza, nu au armament. Nu stopam procesul, ci completam, pentru ca nu li s-a dat tot instrumentarul pentru a gestiona padurea“, a spus Gheorghe Flutur.
Reamintim ca in octombrie 2004 Guvernul a decis improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu 90.000 de hectare de padure situate pe raza a 11 ocoale silvice din judetul Suceava, decizia fiind aprobata atunci printr-un proiect de lege. Dupa aproape o luna, la 16 noiembrie 2004, Guvernul a decis transformarea actului normativ privind improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu 90.000 hectare de padure dintr-un proiect de lege in ordonanta de urgenta, pentru a permite aplicarea rapida a acestei decizii.