Lacuri si cabane pentru pescari amatori, puncte de desfacere a pestelui cu costuri reduse, cherhanale, sunt numai cateva dintre ideile pe care primarii comunelor din Lunca Dunarii doresc sa le puna in aplicare cu bani europeni, incepand din 2010.

Primarii comunelor din Lunca Dunarii s-au intalnit ieri pentru a se constitui intr-un grup de lucru local pentru pescuit, dorind sa acceseze astfel finantare europeana in domeniul pescuitului si turismului, prin Programul Operational pentru Pescuit (POP) 2007-2013, Axa prioritara "Dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti".
"Luna trecuta s-a lansat Axa 'Dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti' a POP si ne-am gandit sa aplicam si pe programul acesta", a declarat Valentin Mitrica, primarul comunei Giurgita, presedintele Asociatiei Primariilor din Sudul Olteniei (APSO), din care fac parte 17 comune. In acest sens este nevoie de alcatuirea unui Grup Local pentru Pescuit.
"Pentru a aplica, ne-am gandit ca este mai bine sa ne extindem teritoriul. APSO intentioneaza sa atraga in alcatuirea Grupului Local pentru Pescuit SUDOLT si localitatile Poiana Mare, Desa, Ciupercenii Noi, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Rast, Ostroveni, Bechet, Radovan si Varvoru de Jos. La acestea se adauga comunele din Lunca Dunarii si cele doua comune din jurul Lacului Fantanele", a adaugat Valentin Mitrica. Asta, deoarece implementarea proiectului se poate face doar in teritoriu compact. In cazul in care comuna Ostroveni, de exemplu, refuza sa faca parte din grup, Bechetul (de acest sprijin pot beneficia si orasele mici) nu poate accesa acest sprijin chiar daca vrea.

Finantare intre cinci si sapte milioane de euro

Pentru derularea masurilor din Axa 4 "Dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti", au fost alocate din Fondul European pentru Pescuit 100 de milioane de euro. Actiunile propuse prin intermediul acesteia urmaresc dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti prin sprijinirea aplicarii unor strategii integrate de dezvoltare locala, elaborate de grupuri parteneriale locale (GL-uri). Intr-o prima etapa se vor selecta cele 15 Grupuri Locale alcatuite in parteneriat public-privat, care va trebui sa realizeze si sa prezinte o strategie integrata pentru dezvoltarea propriei zone.
In aceasta prima faza, respectivele grupuri pot primi finantare in valoare de 30.000 euro/grup. Ulterior, banii necesari investitiilor in domeniul pescuitului si turismului in teritoriul (care se defineste public) rezultat in urma organizarii in grup vor fi mult mai multi. "Un astfel de grup de lucru va fi finantat intre cinci-sapte milioane de euro, incepand cu anul 2011. Suma va fi distribuita in functie de suprafata si de numarul de locuitori al teritoriului format in urma alcatuirii grupului", a precizat Valentin Mitrica.

Ce investitii ar putea fi facute in zona

Chiar daca deocamdata au fost numai discutii, participantii la eveniment, dintre care o parte si-au dat deja acceptul pentru a se constitui in Grupul Local pentru Pescuit, au venit deja cu idei pentru investitii care ar duce la dezvoltarea zonei. S-a propus identificarea zonelor piscicole si a luciului de apa existent in fiecare comuna in parte (inclusiv identificarea apelor ce pot fi decolmatate), infiintarea unor puncte de desfacere a pestelui, cu costuri reduse, infiintarea unei cherhanale (in orasul Bechet), extinderea Grupului si in judetul Olt, inspre Corabia, crearea unor zone turistice, amenajarea unor zone de pescuit.