Ultimul raport al Bancii Mondiale, “Perspectiva Economica Mondiala”, emigrantii tarilor cu economii subdezvoltate contribuie major la bunastarea economiilor din tarile de origine, in acest an sumele trimise “acasa“ urcind la 167 de miliarde dolari - cifra oficiala, si inca cel putin jumatate din aceasta suma “la negru“.
Conform unor estimari ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), trimiterile in valuta ale muncitorilor romani in strainatate vor ajunge la circa 3,5 miliarde euro in acest an, suma care reprezinta cam 2,2% din transferurile oficiale ale lumii. In plus, oficialii Bancii Mondiale au luat in discutie, in cadrul unui seminar, posibilitatea ca UE sa semneze noi acorduri bilaterale privind migratia legala de munca cu state precum Romania si Bulgaria, care ar duce si la diminuarea nivelului emigratiei ilegale, dar ar spori sumele trimise in conturile din tara. Cea mai mare sursa de capital extern pentru tarile cu economii in tranzitie este reprezentanta de banii trimisi familiilor ramase acasa de muncitorii si emigrantii care muncesc in tarile bogate, sustine un nou raport al Bancii Mondiale.

Transferurile legale de 3,75 miliarde euro

In Romania, transferurile totale de bani au atins 794 milioane euro la nivelul celui de-al doilea trimestru al acestui an, ceea ce reflecta o crestere de 25% peste nivelul perioadei similare a anului 2004. Avind in vedere faptul ca anul trecut niveul transferurilor legale a atins circa trei miliarde euro, in conditiile in care acest ritm de 25% se pastreaza, anul acesta transferurile legale ar putea atinge 3,75 miliarde euro, in vreme ce investitiile straine directe sint estimate sa depaseasca patru miliarde de euro, daca se ia in calcul nivelul de 2,235 miliarde euro inregistrat pina in trimestrul al doilea. Suma trimisa de romanii care lucreaza in strainatate echivaleaza cu 4,8% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, estimat la 77,5 miliarde euro. In conditiile in care Guvernul estimeaza ca, in acesta an, cresterea economica va fi de 5,1% este clar ca motorul economiei romanesti il reprezinta mult hulitii capsunari si nicidecum productia industriala sau serviciile asa cum afirmau recent guvernantii.

Banii din strainatate, venit netaxabil pentru stat

“Banii trimisi de muncitorii din strainatate reprezinta o compensare adusa economiei si denota un dezechilibru prin faptul ca nu putem sa atragem mai multe investitii straine“, spune analistul Matei Paun. Lumea are mai multi bani, iar cresterea cererii de bunuri si servicii aduce mai multa presiune asupra preturilor, explica Paun. “Pentru stat, din pacate, acesti bani trimisi din strainatate reprezinta un venit netaxabil, decit la nivelul consumului”, a adaugat Paun. Volumul banilor trimisi pe cai legale in acest an de catre muncitorii din afara este de cinci ori mai mare decit cel de acum cinci ani. Acesta, insa, nu exprima o suma reala a trimiterilor, fiindca multi bani ocolesc bancile. Astfel, cel putin inca 50% din volumul sumelor trimise oficial au fost trimise pe cai “ocolite“ familiilor din tarile de origine, spune raportul.