Persoanele care lucreaza in baza unui contract individual de munca cu timp partial sint favorizate comparativ cu cele care muncesc cu norma intreaga, in urma modificarii Codului Muncii. Practic, incepind cu 5 iulie, indiferent de tipul de contract de munca cu care sint incadrati, respectiv daca muncesc zilnic 8 ore sau intre 2 si 7 ore, salariatii vor avea stagiu complet de cotizare in luna respectiva, lucru care cintareste la stabilirea virstei de pensionare.

Egalitate discriminatorie

Una din cele mai importante modificari aduse Codului Muncii de catre OUG 65/2005 o reprezinta abrogarea prevederilor referitoare la stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, perioada care era stabilita proportional cu timpul efectiv lucrat. "Modificarea extrem de importanta pe care OUG 65 a adus-o Codului Muncii este aceea ca salariatii care lucreaza in baza unui contract individual de munca cu timp partial beneficiaza de stagiu complet de cotizare in luna respectiva. Astfel, incepind cu data de 5 iulie, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. In consecinta, indiferent de tipul de contract individual de munca cu care sint incadrati, salariatii vor avea stagiu complet de cotizare in luna respectiva", ne-a declarat inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, Ionel Petrea.

Programul redus de munca, avantajos

Actul normativ care a intrat in vigoare de la 5 iulie naste o discriminare intre salariati, respectiv intre persoanele care lucreaza zilnic intre 2 si 7 ore si platesc mai putin la CAS si persoanele care au un program de lucru normal, adica de 8 ore, si platesc mai mult la CAS. Practic, indiferent de numarul orelor lucrate lunar si de valoarea sumei platite la CAS de un salariat, acesta va avea un stagiu complet de cotizare in luna respectiva. De exemplu, sa luam cazul unui salariat care muncea zilnic doar 2 ore, respectiv minim 40 ore pe luna, in baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata cu timp partial. Daca acesta are un salariu lunar de 800.000 lei vechi, contributia lunara platita la CAS este de 9,5 % din cistig, respectiv 72.000 lei vechi. Potrivit vechiului Cod al Muncii, stagiul de cotizare in luna respectiva nu era complet, acesta fiind calculat in functie de timpul efectiv lucrat, respectiv de numarul orelor muncite in decursul lunii respective. Potrivit actului normativ care a modificat Codul Muncii, salariatul care lucreaza cu contract de munca individual cu timp partial, respectiv intre 2 si 7 ore zilnic, va avea stagiu de cotizare complet in luna respectiva, la fel ca angajatul care munceste cu zilnic 8 ore, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga. Mai mult, salariatul care are un program normal de lucru va plati la CAS, daca are un salariu lunar de 3,3 milioane de lei vechi, o cota de de 9,5 % din cistig, respectiv aproximativ 300.000 lei vechi. Tinind cont de cele doua exemple, rezulta ca la munca inegala si sume diferite platite la CAS, stagiul ce cotizare este acelasi.

Munca la negru ar putea inflori

Ramine de vazut daca angajatorii nu vor specula aceasta slabiciune a legii, preferind sa transforme contractele individuale de munca cu norma intreaga, pe care le au cei mai multi salariati, in contracte cu timp partial, in conditiile in care angajatii nu vor fi afectati la stagiul de cotizare. Si salariatii ar putea prefera acest tip de contract de munca, acceptind sa primeasca un salariu legal mic si restul banilor la negru, platind astfel un impozit mai mic statului si beneficiind de stagiu complet de cotizare.

Peste 3.000 de contracte inregistrate

Conform situatiei intocmite la sfirstul lunii iulie de catre ITM Galati, in primele sapte luni ale anului au fost inregistrate 29.266 de contracte individuale de munca, dintre care 26.156 sint contracte individuale de munca cu norma intreaga, respectiv de 8 ore, incheiate pe perioada nedeterminata sau determinata. De asemenea, in aceeasi perioada, la ITM Galati au fost inregistrate 2.465 de contracte individuale de munca cu timp partial pe perioada nedeterminata, precum si un numar de 627 de contracte cu timp partial cu durata determinata.