Viticultorii romani pot primi din fondurile europene aproape 6.000 de euro pentru plantarea unui hectar de vita-de-vie altoita si certificata, potrivit normelor de aplicare a programelor de restructurare si reconversie a plantatiilor viticole, publicate in Monitorul Oficial in data de 19 martie.

Sprijinul financiar al UE incepe de la 1.500 euro pe ha in cazul modernizarii plantatiei (modificarea distantelor de plantare) si poate ajunge pina la 5.775 de euro in cazul lucrarilor de reconversie a soiurilor.

Pe baza de proiecte

Viticultorii care vor sa acceseze fonduri comunitare - circa 20 de milioane de euro pentru perioada 2007-2008 - trebuie sa depuna proiecte de modernizare a plantatiilor de vita-de-vie si reconversia soiurilor pina la 30 iunie 2007, iar pentru campania 2006-2007 pina la 30 aprilie 2007.

Potrivit normelor, pentru acordarea sprijinului financiar solicitantii trebuie sa depuna un plan individual la directiile agricole judetene prin care prezinta un program de reconversie sau restructurare a plantatiilor viticole.

Termenul de executare a planului individual pentru fiecare program este de maximum trei campanii viticole de la aprobare, cu exceptia reconversiei varietale prin defrisare si replantarea pe acelasi amplasament, care poate fi de pina la cinci campanii. Termenul de executare a planului individual pentru fiecare program pentru care solicitantul beneficiaza de plata in avans este de maximum doua campanii viticole de la acordarea avansului.

Un proiect este declarat eligibil daca parcela de vita-de-vie are o suprafata cuprinsa intre 0,30 ha si 150 ha, iar materialul saditor utilizat este admis de legislatia in vigoare pentru infiintari de plantatii viticole.

Fondurile vor fi alocate prin Fondul European pentru Garantare Agricola si se vor acorda fermierilor sub forma platilor directe prin APIA, in functie de ordinea depunerii dosarelor. Beneficiarii care au finalizat lucrarile din dosar au prioriate in raport cu cei care solicita banii in avans. Plata sprijinului comunitar pentru campania viticola 2006-2007 se face in lei, la cursul de schimb din data de 1 iulie 2006 si, respectiv, din data de 1 iulie 2007 pentru campania 2007-2008.