Aproape 38% din falimentele inregistrate in Romania in 2006 sunt din randul societatilor care activeaza in comert, potrivit unui studiu COFACE dat ieri publicitatii.
Ponderea falimentelor din acest domeniu a crescut fata de nivelul de 35% inregistrat in 2005. Si societatile din agricultura si industrie alimentara au inregistrat rate mari de faliment in 2006, acestea reprezentand 13%, respectiv 10% din totalul insolventilor. O cauza a acestor falimente ar putea fi extinderea semnificativa din ultimii ani a marilor retaileri de tip hipermarket, supermarket sau cash & carry, care au eliminat micii comercianti. Pe de alta parte, in 2006 retailul a depasit comertul angro, care se situa pe prima pozitie in 2005.
In privinta falimentelor din agricultura si industria alimentara, o cauza ar putea fi importurile masive de produse agroalimentare din Uniunea Europeana. Trebuie spus ca importurile de produse agroalimentare din Uniune au crescut semnificativ in special de la 1 ianuarie, cand taxele vamale aferente acestora au scazut, potrivit lui Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR).
Mult mai putin riscante par a fi intreprinderile din sectorul constructiilor, care dau numai 5 procente din totalul falimentelor, se mai arata in studiul COFACE. Sectorul constructiilor a avansat insa in topul falimentelor de la pozitia a zecea, ocupata in 2005, la locul cinci.
Cele mai vulnerabile la faliment sunt firmele de talie mica si medie care livreaza materiale de constructii. Cu toate ca este un sector in plina dezvoltare, sustinut de investitii, constructiile raman un sector riscant, unde platile se fac cu dificultate. Cele mai putin riscante sunt companiile din sectoare ca intermedieri financiare, tranzactii imobiliare si IT care au o dezvoltare deosebita. (M.H.)