Nivelul restantelor la creditele bancare contractate in judet a inregistrat un record in iulie. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, restantele la creditele in lei au ajuns luna trecuta la 133,7 milioane lei, valoare cu 5,5 milioane mai mare fata de iunie, cand nivelul era de 128,2 milioane. Restantele si declararea creditelor neperformante s-au cunoscut si in volumul total al imprumuturilor, care a scazut de la 947,1 milioane lei la 937,5 milioane lei, restantele mai mari de 90 de zile fiind considerate credite neperformante si scoase din evidente. Pentru aceste credite bancile suporta costuri suplimentare prin constituirea de provizioane (n.r., sume pe care banca le pune deoparte pentru a acoperi pierderile cu creditele). Toate aceste costuri ajung sa fie suportate de clienti prin comisioane si dobanzi mai ridicate.

In privinta creditelor in valuta, s-a inregistrat acelasi fenomen. Botosanenii nu au mai putut achita ratele, astfel ca nivelul restantelor a ajuns luna trecuta la 43,1 milioane lei, in crestere cu 1,8 milioane lei fata de iunie. Creditele in valuta au scazut de la 915,8 in luna iunie la 880,7 in luna iulie.

Specialistii se asteapta ca si in aceasta luna nivelul restantelor sa creasca considerabil, mai ales ca bugetarii au primit lefuri diminuate cu 25%. Bancherii au incercat renegocierea contractelor, insa acest lucru prezinta inclusiv pierderi pentru clienti, in conditiile in care se prelungeste perioada de creditare sau dupa finalizarea perioadei de gratie conditiile sunt mai aspre.

In judet se estimeaza ca noua din zece salariati au credite la banci.