Peste 11.000 de transportatori vor protesta, miercuri si joi, intre orele 10:00 si 15:00, in fata sediului Executivului, solicitand o hotarare de guvern prin care firmele de transport neautorizate sa fie amendate, prelungirea autorizatiilor pana in 2016 si o lege unica a transporturilor.
" Noi am dorit sa facem greva in perioada 24-26 martie , dar nu ni s-a dat autorizatie din cauza unei targ de mirese care va avea loc in Piata Constitutiei", a declarat presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Vasile Stefanescu.
La miting vor participa 1.500 de autocare si autobuze, 600 de masini ale scolilor de soferi si 10.000 de taxiuri, care se vor alinia pe bulevardul Kiseleff de la Muzeul Antipa la Piata Presei Libere.
"Intre orele 10:00 si 12:00 soferii isi vor parca masinile si de la 12:00 la 15:00 ne vom strange in fata Guvernului", a mentionat presedintele COTAR.
El a adaugat ca secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Eusebiu Pistru, directorul general al Autoritatii Rutiere Romana, Iancu Craciunoiu, si directorul Directiei Generale de Transporturi Rutiere din cadrul ministerului de resort, Sorin Sarbu, reprezinta un grup de interese pentru firmele de transport neautorizate.
Transportatorii neautorizati aduc pierderi anuale la buget de 300 milioane de euro, prin neimpozitarea activitatii.
"Din 15 mai 2009, vrem sa aducem la cunostinta ministerului frauda din sectorul transporturilor si singurul raspuns l-am primit de la Sorin Sarbu ca urmeaza sa fim chemati la discutii", a precizat, in cadrul unei conferinte, Stefanescu.
Referitor la comunicatul Ministerului Transporturilor de la sfarsitul saptamanii trecute prin care se precizeaza ca membrii COTAR nu au confirmat invitatia in perioada 18-19 martie, la Brasov, la o conferinta la care vor participa reprezentantii MTI, Autoritatii Rutiere Romane, Ministerului de Interne si ai Ministerului de Finante, Stefanescu a precizat ca nu a primit nicio invitatie.
"Membrii COTAR nu au invitati la Brasov, iar ordinea de zi este identica cu cea pe care am avut-o noi la o sedinta, tot in Brasov, in urma cu o luna", a adaugat Stefanescu.
Reprezentantul COTAR a dat ca exemplu de firma neautorizata compania de taxi Modern din Bucuresti.
Licentele de transport se acorda in prezent pe o perioada de trei ani si vor expira in 2011.
"Initial, licenta se acorda pe o perioada de cinci ani, apoi au redus-o la trei ani, iar acum reprezentantii Ministerului Transporturilor s-au dus la firme mici din tara pentru a lua semnaturi in vederea reducerii la doi ani. Noi avem leasing-uri pe perioade de trei-patru ani", a explicat Stefanescu.
COTAR reprezinta toate firmele de taxi din tara, 70% din scolile de soferi, 70% din firmele care efectueaza transport de persoane si 25% de marfa.