Peste 20% din microintreprinderi se vor transforma in persoane fizice autorizate (PFA). Ele vor plati statului 16% din profit, dar isi vor putea deduce din cheltuieli. Astfel, vor fi afectate doar de costurile cu autoturismele.

Noile masuri de impozitare impuse de guvern determina microintreprinderile sa-si schimbe regimul juridic, pentru a nu plati taxa minima, a declarat miercuri Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta Nexia International. Potrivit acesteia, aproximativ 100.000 de astfel de unitati vor deveni persoane fizice autorizate, ceea ce le va da dreptul sa-si deduca anumite cheltuieli. "Persoanele fizice autorizate vor fi impozitate cu 16% din profit, dar vor avea dreptul la deducerea unor cheltuieli", a spus Ristea. Potrivit datelor Ministerului de Finante, in 2007, existau in Romania 478.173 de microintreprinderi. Ristea a aratat ca introducerea impozitului minim ar putea determina expertii contabili, auditorii, consultantii fiscali, lichidatorii, avocatii sau arhitectii sa isi inchida firmele si sa devina persoane fizice autorizate. Ea a precizat ca, dintre noile masuri fiscale, persoanele fizice autorizate vor fi afectate doar de costurile cu autoturismele. "Deducerea cu cheltuielile de reparatii si combustibil nu se poate face", a spus Ristea.

Firmele inactive vor fi eliminate

In schimbarea regimului juridic exista insa si unele avantaje, cum ar fi dinamizarea activitatii de reorganizare pentru ca firmele inactive vor fi eliminate. Potrivit avocatului Dinu Petre, partener al Nexia, introducerea impozitului minim va pune presiune fiscala pe companii si va determina unele firme sa-si transfere activitatea in state precum Bulgaria sau Cipru. "Se vor reorienta catre astfel de relocari cei care vor fi nevoiti sa plateasca un impozit mare. Daca firmele mari vor incepe, din cauza presiunii fiscale, sa se mute, efectul va fi invers decat cel prevazut prin ordonanta de urgenta a guvernului", a afirmat Petre.
Acesta a indicat ca solutii la situatia actuala, pentru firmele mici, realizarea de fuziuni sau apelarea la servicii de consultanta fiscala ori preluarea acestora de catre companii mari. "Cred ca va urma o tendinta de coagulare a micilor comercianti pentru ca este mult mai usor sa suporti un impozit in doi sau in trei", a afirmat Petre.

500 de euro, birul minim anual

Guvernul a aprobat sambata o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca firmele vor plati, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro), pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.
Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.
Astfel, cele care inregistreaza la 31 decembrie venituri cuprinse intre 52.001 si 215.000 de lei vor plati un impozit minim anual de 4.300 de lei (aproximativ 1.000 de euro), iar cele cu venituri de pana la 430.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) vor achita anual cel putin 6.500 de lei.
Un impozit minim anual de 8.600 de lei (aproximativ 2.000 de euro) va fi datorat la venituri cuprinse intre 430.001 lei si 4,3 milioane de lei (un milion de euro), firmele cu venituri peste acest interval, dar sub 21,5 milioane de lei (cinci milioane de euro), urmand sa plateasca minimum 11.000 de lei (2.500 de euro).
Societatile ale caror venituri anuale se incadreaza in intervalul 21,5 milioane de lei si 129 milioane de lei (30 de milioane de euro) vor achita un impozit pe profit de minimum 22.000 de lei (5.000 de euro).