Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii solicita in continuare impozitarea dividendelor primite de persoanele fizice pentru anul trecut cu o cota de 5%, argumentand ca impozitarea cu 10% pentru 2004 este ilegala, dat fiind faptul ca nu se pot adopta legi cu efecte retroactive. In plus, toate hotararile cu caracter fiscal se adopta la jumatatea anului pentru anul urmator, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Impozitul pe dividendele primite de populatie a fost majorat la inceputul acestui an de la 5% la 10%, iar impozitul pentru microintreprinderi a fost dublat de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri, firmele putand, ce-i drept, sa aleaga intre impozitarea pe profit (16%) sau pe cifra de afaceri. Dar aceste masuri nu fac decat sa ingreuneze traiul intreprinzatorilor, iar despre relaxarea fiscala de care se tot vorbeste nici ca poate fi vorba. Ba mai mult, fiscalitatea a crescut cu un procent, potrivit unuia dintre vicepresedintii Consiliului, Florea Parvu. “Vedem ca, dupa ce s-au asezat pe scaune (actualii guvernanti - n. red.), am luat o mare pacaleala“, spune un alt vicepresedinte, Vasile Turcu.
In plus, dublarea impozitului pe cifra de afaceri (de la 1,5 la 3%) ajuta evazionistii, pentru ca cei mai multi vor prefera sa plateasca impozit pe profit, adica 16%. Si, in vreme ce unii vor declara profit zero, altii vor gasi tot felul de cheltuieli deductibile.
Proiectul de lege privind cota unica de impozitare a trecut deja de Senat, fiind aprobat ieri.
Pe de alta parte, membrii CNIPMMR vor sa discute cu oficialii Ministerului de Finante pentru rezolvarea problemelor legate de impozite. In cazul in care problema impozitarii dividendelor va ramane asa, intreprinzatorii ameninta ca vor recurge si la o greva fiscala.