De la 10 iunie, populatia plateste cat consuma, dar nu o sa scape de scumpirea care s-a produs la 1 aprilie. Mai exact, costurile fixe (abonamentul) se vor regasi in metrul cub de gaz consumat. Astfel, daca pana la 1 aprilie plateam 5.187 lei pe metrul cub, incepand cu 10 iunie vom plati putin peste 6.000 de lei pe metrul cub, in functie de regiunea in care se afla consumatorul, respectiv cu 23,5% mai mult, pret valabil pentru consumatorii care se regasesc in prima categorie.
Asadar, scumpirea de la 10 iunie este calculata in functie de pretul metrului cub de gaze valabil pana la 1 aprilie.
“Prin aceasta noua metodologie vrem sa incurajam consumul. Astfel, cei care consuma pana la 25% fata de limita superioara, platesc pretul pe metru cub de gaze regasit in categoria imediat inferioara“, a declarat presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu. Mai precis, daca se incadreaza in categoria B1 (0 - 2.400 consum mc) si consuma 2.350 mc, va plati costul metrului cub regasit in categoria B2 (2.401 - 12.400 consum mc). “In functie de operator, consumatorul va plati intre 6 milioane de lei si 7,7 milioane de lei pe mia de mc pe an, daca se afla in cate-goria B1, si intre 5.392.000 si 7.394.000 de lei, daca se regaseste in categoria B2. Preturile scad si mai mult la consumuri mai mari, de la 12.401 in sus“, a mai spus presedintele ANRGN.
Cat despre scumpirile negociate cu delegatia Fondului Monetar International, cresterea la 1 iulie a pretului gazelor naturale nu va fi de 8%, cum declara in urma cu cateva zile ministrul Economiei, Codrut Seres, ci se va situa undeva intre 5 - 7%, cu o marja de 0 - 7%, a subliniat Cosmeanu. De asemenea, dupa scumpirea din 1 iulie, nu va mai exista nici un fel de scumpire a gazelor pana la sfarsitul lui 2005, a adaugat el.
Majorarea acestor costuri s-a datorat in primul rand cres-terii pretului gazelor ca marfa, de la 3.881 de lei pe metrul cub, cat erau pana la 1 aprilie, la 4.576 de lei pe metrul cub in prezent, sunt de parere reprezentantii ANRGN.

Populatia trebuie pregatita pentru abonamentul la gaze

Daca sistemul pe baza de abonament ii dezavantajeaza pe micii consumatori incadrati intr-un interval mare, noua metodologie ii va avantaja doar pe aceia care nu consuma deloc sau care consuma foarte putin. In concluzie, Stefan Cosmeanu a precizat ca, daca se va reveni iarasi la abonament, se va face o clasificare foarte clara pe consumatori. “Tinand cont ca metoda pe baza de abona-ment se aplica in aproape toate tarile din comunitatea europeana, si prin aceasta afirmatie nu-l contrazic pe primul-ministru, ci va raspund in calitate de presedinte ANRGN, e posibil sa incercam, pe viitor, sa pregatim populatia pentru reintroducerea abonamentului. In aceste conditii, indiscutabil se va umbla la categorii“, a adaugat oficialul ANRGN. El a avansat ca posibile intervalele intre 0 - 300 mc, 300 - 1.200 mc, 1.200 - 2.400 mc, 2.400 - 6.000 mc, 6.000 - 12.400 mc. Cosmeanu si-a exprimat nemultumirea pentru faptul ca populatia nu a fost pregatita inainte de momentul 1 aprilie, nu a fost informata ce inseamna introducerea abonamentului, despre care se stia inca de acum un an si jumatate.
In ceea ce priveste clauzele contractuale prevazute in privatizarile societatilor de distributie, Cosmeanu a spus ca procesul de privatizare decurge in conditii normale si ca veniturile acestora sunt aceleasi. “O sa-i deranjeze probabil ca vor incasa mai putin vara“, a adaugat el. Aceasta declaratie vine oarecum in contradictie cu ceea ce a declarat la inceputul acestei saptamani ministrul Economiei, care spunea ca cele doua companii, Gaz de France si Ruhrgas, au amanat finalizarea procesului de privatizare care urma sa aiba loc astazi pana cand se va lamuri noul sistem de tarifare.