Grupul german Metro, care detine 24 de supermarketuri in Romania, printre care unul la Oradea, a intrat in insolventa, adica se afla in incetare de plati. Hotarirea data de instanta are la baza neplata unei datorii de aproximativ 50.000 de euro catre firma care aprovizioneaza Metro cu oua, Toneli Holding SRL.
Neplata unor restante pentru marfa livrata a dus compania Metro la un pas de faliment. Procedura generala de insolventa, pasul premergator falimentului, a fost deschisa de Tribunalul Bucuresti, acum cateva zile, la solicitarea firmei Toneli. Societatea reclamanta se afla de ceva timp in discutii judiciare cu Metro, legate de neachitarea unor facturi in valoare de numai 211.696 de lei. Suma pare infima in comparatie cu faptul ca lantul de magazine cash&carry figureaza cu peste sase mii de salariati si sume de ordinul milioanelor de lei raportate ca profit. Potrivit hotaririi Tribunalului Bucuresti, a fost deja numit un administrator judiciar, Consulta 99, care va trebui sa intocmeasca un raport asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la neplata datoriilor. In acest document va trebuie sa se mentioneze daca exista persoane care pot fi trase la raspundere pentru neplata datoriilor si sa se precizeze daca societatea insolventa se poate reorganiza. Administratorul judiciar a mai fost obligat sa contacteze toti creditorii Metro pana la data de 11 iulie 2008, pentru ca acestia sa poata depune cereri de inscriere a creantelor lor la dosarul de instanta. Prima Adunare a Creditorilor a fost fixata pentru data de 11 august 2008, iar instanta va verifica la data de 3 octombrie mersul procedurii.
Hotarirea Tribunalului Bucuresti nu este definitiva. De altfel, reprezentantii Metro au anuntat deja ca declararea insolventei va fi atacata cu recurs. Potrivit Metro Group, in mod cert nu poate fi vorba de insolventa companiei Metro Cash&Carry Romania sau despre faliment atat timp cat aceasta divizie a Metro Group a inregistrat in anul 2007 o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro". Grupul Metro detine in Romania 24 de magazine in 17 localitati si a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro. Grupul mai detine si supermarketurile Real, cu 14 hypermarketuri in 13 localitati. Pe plan international, grupul Metro este liderul mondial pe piata cash & carry, detinand peste 600 de magazine in 29 de tari. Cu o forta de munca la nivel mondial de peste 100.000 de salariati, compania a realizat o cifra de afaceri de 31,7 miliarde de euro in 2007.