DeCeNews informeaza : Patru metode sigure prin care poti scapa de plata taxei auto
Din 14 ianuarie, intra in vigoare noua taxa auto, care va fi platita de persoanele care vor sa inmatriculeze o masina straina in Romania, dar si de cei care cumpara o masina inmatriculata in Romania inainte de 2007. Una dintre solutii ar fi sa va cumparati un autoturism inmatriculat dupa 1 ianuarie 2007, dar mai sunt si alte metode de care va puteti erija de noua taxa auto.
Noua lege prevede si categorii de autoturisme pentru care taxa auto nu este valaabila, dintre acestea, cele mai multe sunt autovehiculele ale institutiilor statului, dar exista si unele exceptii.

1. Automobilele ONG-urilor sunt scutite de taxa auto 2012

Legea prevede ca si masinile care apartin "organizatiilor nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile" sunt scutite de taxa auto 2012. Altfel spus, daca iti inscrii masina pe ONG ai scapat de taxa. In aceste conditii, iti poti deschide un ONG sau poti inscrie masina pe un ONG al unui prieten.

2. Contractul de comodat

Contract incheiat intre vanzator si cumparator va da sansa sa scapati de taxa de poluare 2012. Asta deoarece actul stipuleaza ca vanzatorul da spre folosinta temporara masina. Problema este ca proprietar este in continuare vanzatorul, asa ca ar trebui sa va intelegeti destul de bine cu acesta. Insa, atentie mare in acest caz. Trebuie sa aveti incredere in persoana de la care ati achizitionat masina.
Exista si varianta sa ii platiti banii vanzatorului, iar acesta sa ramana proprietarul masinii. In cazul acesta, nu se va mai plati taxa de poluare 2012, dar va puteti trezi oricand fara masina.
De asemenea, in acest caz va trebui sa platiti dumneavoastra toate taxele, impozitele, dar si amenzile in locul proprietarului de drept al masinii.

3. Contestarea in instanta a taxei auto

a. Proprietarul da in judecata statul pentru a recupera suma taxei auto.Dosarul care va fi depus in instanta va cuprinde urmatoarele documente: copia cartii de identitate a masinii, copia deciziei de calcul eliberata de ANAF, copia chitantei primite la achitarea taxei, contractul de vanzare/cumparare.
Cheltuielile intr-un asemenea caz se ridica la 500 de lei, dar din experienta de pana acum arata ca veti avea cu siguranta castig de cauza si veti recupera banii platiti pe taxa auto 2012.
b. Proprietarul da in judecata statul pentru a nu plati taxa auto 2012. In aceasta situatie, vei primi aproape sigur aviz favorabil, doar ca apare o mare problema: avizul vine dupa 6-12 luni.

4. Masina sa fie inscrisa printr-o firma in Bulgaria

In Bulgaria, taxa este de aproximativ 500 de euro, indiferent de vechimea masinii.Cu toate ca autoritatile romane au anuntat ca proprietarul unei masini inmatriculata in Bulgaria nu poate folosi autoturismul decat 90 de zile in Romania, s-a gasit o solutie si pentru acest caz. Te deplasezi la bulgari, platesti taxa si masina e trecuta in proprietatea unei firme sau persoane fizice de acolo. Asadar, trebuie sa ai o cunostinta care are o firma in Bulgaria si sa fii de acord ca masina e proprietatea firmei respective.