O stire Reuters anunta ieri ca pretul aurului la bursele internationale a atins un nivel-record pentru ultimii 25 de ani. Astfel, aurul destinat contractelor spot a fost cotat luni la 661,10 dolari pe uncie, depasind recordul anterior de 655,3 dolari pe uncie (circa 23 de dolari pe gram, adica peste 632.500 de lei pe gram) consemnat la sfarsitul saptamanii trecute la New York. Potrivit Patronatului Bijutierilor din Romania, majorarea pretului aurului nu va intarzia sa se faca simtita nici pe piata romaneasca.

Cotatia aurului a avansat la inceputul acestei saptamani cu peste 1%, la un nou nivel-record pentru ultimii 25 de ani.
"Aurul are o puternica tendinta ascendenta. Cel mai important factor il reprezinta tensiunile geopolitice legate de Iran. Este important ca aurul a depasit nivelul de 650 de dolari pe uncie, dar avansul a fost prea rapid", sustin specialistii de pe piata de capital.
Cotatia metalelor pretioase a avansat in pofida faptului ca mai multe piete au fost inchise luni pentru sarbatori nationale.

Cresterea poate continua

Desi cotatia metalului galben este inca mult sub recordul absolut de 850 de dolari/uncie atins in 1980, analistii sunt de parere ca pretul aurului ar putea sa creasca in continuare daca situatia din Iran nu revine la normal. Pentru aceasta, ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei la Organizatia Natiunilor Unite ar putea introduce in aceasta saptamana o rezolutie pentru obligarea Iranului de a respecta solicitarile Consiliului de Securitate.
Comentand cotatiile-record ale aurului la bursele internationale, Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania, este de parere la randul sau ca pretul metalului galben poate creste in continuare si, desi cotatiile internationale se refera doar la aurul pur, si celui prelucrat ii va creste pretul, desigur nu cu acelasi procent. "Consumatorii cumpara aur aliat, iar in pretul final se aduna manopera, care nu trebuie neaparat sa creasca si pretul aliajului, care de asemenea nu trebuie neaparat sa creasca. De aceea, majorarea pretului aurului de pe piata va urmari cotatiile internationale, dar cresterea procentuala va fi mai mica", ne-a declarat Karl Heinz.

80% "piata neagra" cu metal galben

Pe piata romaneasca se vor vedea efectele majorarii spectaculoase a pretului aurului si din cauza "pietei negre" a aurului. Asta si pentru ca cei care introduceau si introduc aur in tara mai mult sau mai putin legal au scumpit metalul galben ca urmare a cresterii cotatiilor sale pe piete precum Turcia. Potrivit unui comerciant cu aur turcesc, vremurile in care cumparai aur de la Istanbul cu doar 9 dolari au trecut de mult.
"Astazi nu mai gasesti aur la turci sub 13 dolari gramul", ne-a declarat un comerciant care cumpara produse de pe piata turceasca pentru a le revinde in centrele comerciale romanesti. "ßi in aceste conditii si tot este mai avantajos sa cumperi aur de la turci. Tot este mai ieftin ca la noi si poti scoate bani frumosi revanzandu-l in Romania", a continuat el. Comerciantul ne-a mai explicat ca exista altii ca si el care aduc aur cu kilogramele de la turci. "Vamesii inchid ochii la 1-2 kilograme de aur pe care le gasesc la tine, dar sunt unii care au bagat in tara in perioada aceasta cu zecile de kilograme si aia chiar ca au facut afacere buna. Daca castiga intre 3 si 6 dolari la gram, la un kilogram se pot castiga intre 3.000 si 6.000 de dolari", a mai explicat comerciantul.
Potrivit unor statistici relativ recente ale Patronatului Bijutierilor din Romania, piata bijuteriilor "la negru" reprezinta 80% din intreaga piata a bijuteriilor. Dupa calculele celor de la patronat, 300 de kilograme de aur circula ilegal pe piata romaneasca in fiecare luna, iar comerciantii ilegali castiga din comertul cu aur cu pana la 50% mai mult decat cei legali.