Chiar daca incearca sa-si diminueze costurile cu personalul si continua sa foloseasca munca la negru, angajatorii doljeni au grija de salariatii lor si respecta cerintele minime de protectie a acestora.

Caldura din ultima perioada face ca munca sa devina o corvoada pentru salariatii care isi desfasoara activitatea in aer liber. Cei mai afectati sunt constructorii. "E foarte cald si e dificil sa lucram toata ziua in soare, dar vara e sezonul de munca in constructii. Trebuie sa castigam o paine pentru familie si copii. E bine ca avem pentru ce pleca de acasa si ca primim un ban la sfarsit de luna. Daca ramaneam acasa, trebuia sa dam cu sapa si tot in caldura stateam", a declarat Nicolae, de 26 de ani, care munceste de zece ani in constructii. Acesta a explicat ca este destul de multumit de conditiile oferite. "Primim apa de cate ori vrem. Cand nu lucram la case private, ne aducea sefu' de cate ori era nevoie", a adaugat Nicolae.

"Mai putem sa facem mofturi?"

Nu numai muncitorii din constructii sunt afectati de caldura. Si angajatii din covrigarii trebuie sa indure temperaturi foarte mari in aceasta perioada. Acestia sunt insa multumiti ca au un loc de munca. "E cald, dar ce sa facem? N-ati vazut ca si asa abia iti gasesti de lucru? Mai putem sa facem mofturi? Suntem multumiti ca primim un ban la sfarsit de luna", a precizat o doamna de vreo 40 de ani servindu-mi un covrig fierbinte, abia scos din tunel. "Avem apa la robinet si ne-a luat sefu' un frigider sa putem sa o punem la rece. Cand vrem sa ne mai racorim, mai facem cu schimbul ca sa putem iesi afara. Apa minerala nu primim de niciunde, dar ce, acasa beau apa minerala?", a adaugat aceasta.

Ce trebuie sa faca angajatorii

Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii trebuie sa asigure intre doi si patru litri de apa carbogazoasa mineralizata pentru fiecare persoana care lucreaza in spatiu deschis si este expusa caniculei. "De asemenea, angajatii trebuie sa aiba echipament corespunzator de protectie", a declarat Raducu Mitran, inspector-sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Mai mult decat atat, angajatorii trebuie sa amenajeze spatii de repaus pentru salariati, in locuri umbroase, pentru refacerea echilibrului termic, si sa le permita acestora sa ia pauze. Se poate merge pana la fracturarea programului, in sensul esalonarii pe doua perioade a zilei de lucru (pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00). "În urma controalelor realizate s-a constatat ca angajatorii respecta in general prevederile legislatiei in vigoare", a adaugat Raducu Mitran.

Amenzi pentru munca la negru

Chiar daca au grija de angajatii lor si respecta cerintele minime de protectie a acestora, patronii nu ezita cand vine vorba sa-si diminueze costurile in companie. În cadrul "campaniei nationale in domeniul constructiilor" au fost controlati 24 de agenti economici si 16 dintre ei aveau 26 de salariati fara forme legale de angajare. "S-au constatat si nereguli cu privire la acordarea repausului saptamanal (salariatii au dreptul la doua zile libere consecutive pe saptamana) si la efectuarea muncii suplimentare", a precizat Raducu Mitran, care a explicat ca pentru toate aceste nereguli au fost aplicate sanctiuni de 80.000 de lei.
Acestea nu sunt insa singurele nereguli sesizate la angajatii doljeni. În domeniul sanatatii si securitatii in munca, inspectorii ITM Dolj au depistat la unele puncte de lucru schele necorespunzatoare, au descoperit ca sunt neprotejate golurile impotriva caderii de la inaltime si au gasit, de asemenea, utilaje care nu aveau carcase de protectie. Astfel, a fost oprit de la functionare un utilaj si au fost aplicate sanctiuni in valoare de 22.000 de lei.