Inginerii, agronomii, zootehnistii, horticultorii, medicii veterinari si farmacistii vor fi cei mai cautati pe piata muncii in 2006.

Inginerii, agronomii, zootehnistii, horticultorii, medicii veterinari si farmacistii vor fi cei mai cautati pe piata muncii in 2006 dintre persoanele cu studii superioare, a declarat pentru Rompres directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti, Dumitru Pelican.

"De trei ani inginerii sint din ce in ce mai cautati pe piata muncii din Romania, in special inginerii programatori si inginerii de constructii. Sa nu uitam insa si ca Romania este potentialul agrar numarul doi in Europa, dupa Franta. Cit de curind vor avea mare cautare inginerii agronomi, zootehnistii, horticultorii, vor fi foarte cautati si medicii veterinari", a apreciat Dumitru Pelican.

Directorul AMOFM Bucuresti a aratat ca farmacistii vor fi in continuare cautati pe piata muncii, iar studentii din anii terminali care lucreaza deja in farmacii sint platiti cu salarii mai mari decit medicii rezidenti. "Absolventii de finante-contabilitate au fost, sint si vor fi foarte bine cautati", considera Dumitru Pelican. Dintre persoanele cu studii superioare cel mai greu isi gasesc loc de munca absolventii facultatilor de istorie, geografie sau limbi straine precum bulgara sau ceha, a adaugat Pelican, mentionind exemplul unei persoane care a absolvit sectia de limba bulgara a unei facultati de limbi straine si care se afla de mai mult timp in evidentele agentiei. O alta categorie care are dificultati in gasirea unui loc de munca o reprezinta inginerii metalurgi.

Migratia fortei de munca are si parti bune

La categoria persoanelor fara studii superioare, dar care au o anumita calificare, se confirma faptul ca "meseria este bratara de aur", neexistind dificultati in gasirea unui loc de munca, afirma Dumitru Pelican. "Sint foarte cautati zidarii, dulgherii, timplarii, fierar - betonistii, drumarii, sudorii, parchetarii, faiantarii, manichiuristele", a precizat directorul AMOFM. In opinia acestuia singura problema ar fi ca o parte dintre muncitorii calificati a plecat sa lucreze in alte tari europene, pe salarii mai mari, Capitala confruntindu-se cu o lipsa reala a fortei de munca. Aceasta situatie a avut insa si efecte pozitive, firmele romanesti marind salariile oferite muncitorilor calificati.

"De cind firmele din Romania au vazut ce inseamna cu adevarat concurenta pe care o fac adevaratele economii de piata din tarile europene, au marit foarte mult salariile. (...) Am avut o caravana a ocuparii. Pe loc agentii economici au oferit locuri de munca pentru zidari cu 22 milioane lei/luna, chiar si fara diploma, cu proba de lucru. In timpul sezonului de virf un zidar poate ajunge la o firma de constructii la 35-50 milioane lei", a spus Pelican.