O noua destinatie ii fascineaza pe romani. Ea se numeste Bulgaria, tara despre care se spune ca este mai ieftina decat a noastra si care este prezentata ca un paradis turistic. Ca in orice reclama, adevarul se afla undeva la mijloc, fiecare destinatie avand plusurile si minusurile ei. Oricum, este bine de stiut ca o poti duce bine in Bulgaria, dar cu salariile din Romania. Si asta pentru ca nivelul de trai al vecinilor de la sud este mai scazut decat al nostru. Mai mult, o comparatie a preturilor si a salariilor bulgarilor cu cele din Romania scoate la iveala faptul ca puterea de cumparare a vecinilor nostri este inferioara celei de la noi din tara.

Cu un salariu minim pe economie de 80 de euro, bulgarii au preturi ceva mai mici decat cele romanesti, in conditiile in care 1 leva este echivalentul a aproape 0,5 euro.
Daca in Romania pretul unei paini variaza intre 0,5 lei si 0,7 lei, la bulgari o paine cu un gramaj mai mare costa 0,60 leva, echivalentul a aproximativ 1 leu. Ceva mai ieftin este laptele bulgaresc. Cel mai scump litru de lapte costa 1,60 leva, echivalentul a 2,64 de lei. Pretul unui kilogram de cartofi este apropiat de cel de la noi si costa 0,8 leva, adica 1,32 de lei. O sticla de bautura racoritoare de marca costa doua leva, adica un euro, in timp ce la noi depaseste 4 lei.
In ceea ce priveste energia, bulgarii sunt nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar decat romanii. Daca la noi un kilowat costa 0,37 lei, la bulgari costa 0,60 leva, adica aproximativ 1 leu. Alina Dinu, o romanca care studiaza in Bulgaria de ceva timp, ne-a declarat ca "in Bulgaria se pune baza numai pe curent si trebuie sa fii avut ca sa-ti permiti sa ai gaze. Cei mai multi folosesc butelii de gaz, iar pentru incarcarea unei butelii mici, de 5 litri, trebuie sa platesti 5 leva". Pe de alta parte, aceasta ne-a mai spus ca un litru de benzina costa intre 1,50-1,90 leva, iar unul de motorina este 1,40 leva, adica preturi apropiate cu cele practicate in Romania si in Europa, in general.

Bulgarii, mai prost platiti decat romanii

In privinta veniturilor, bulgarii castiga mai prost decat romanii. Alina Dinu ne-a mai declarat ca salariul minim la bulgari ajunge la 70-80 de euro adica 140 de leva sau 160 de leva, iar cel mediu variaza intre 120-140 de euro, adica 240-280 de leva. Intelectualii sunt la fel de prost platiti ca si in Romania. "Un profesor universitar castiga cam 300-500 de leva, in functie de grad, un doctor ia intre 250-400 de leva", ne-a spus Alina Dinu.
Bulgarii isi platesc prost si van-zatorii care au mult sub salariul minim pe economie. "Salariul unui vanzator este de 40 de euro, adica 80 de leva + 2% din vanzari. Venitul acestuia poate ajunge si la 60 de euro, asta depinde de zona unde se afla magazinul. Daca e in centru, atunci lucrurile se schimba, iar salariul creste la 150 de euro, dar la periferia orasului scade pana la 60-70 de euro", ne-a explicat Alina Dinu. In ceea ce priveste pretul chiriilor, acesta depinde de zona in care se afla apartamentul. Un apartament cu doua camere, in centru, ajunge la 300 de leva, adica circa 150 de euro, iar la periferie costa 200 de leva, adica 100 de euro. Pentru un apartament de trei camere, chiria ajunge la 350-500 de leva, adica intre 175 si 250 de euro.

Nivel de trai mai scazut in Bulgaria

"Nivelul de trai din Bulgaria este, intr-adevar, scazut fata de nivelul de trai din Romania. Eu, ca studenta care locuieste la un camin studentesc, nu ma pot descurca cu 100 euro pe luna (...). Nu e chiar asa de usor sa traiesti in Bulgaria precum pare", precizeaza aceasta.
Ultima mare scumpire pe care au suportat-o bulgarii a fost chiar inainte de 1 ianuarie 2007. "De anul trecut, din decembrie, painea s-a scumpit cu 0,20 leva, iar faina, mezelurile sau fructele nu mai erau la fel de ieftine ca inainte. Evident, cu intrarea in Uniunea Europeana unele lucruri s-au schimbat si nu in bine", ne-a mai declarat Alina Dinu.