Proprietarii pensiunilor agroturistice nu mai au voie, incepand cu anul acesta, sa ofere turistilor alimente provenite din propriile gospodarii, asta conform noilor cerinte impuse de Comisia Europeana (CE), incluse in pachetul legislativ de igiena al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Prin urmare, produsele alimentare vor trebui sa provina numai din magazinele specializate. "Operatorii cu activitate in domeniul alimentar pot pune pe piata produse de origine animala fabricate in Romania numai daca acestea au fost preparate si manipulate in exclusivitate in intreprinderi ce au fost inregistrate si autorizate de catre ANSVSA", se stipuleaza clar in HG 924/2005.
Potivit HG 955/2005, fiecare persoana care lucreaza in zona de manipulare a alimentelor trebuie sa mentina un grad ridicat de curatenie personala si trebuie sa poarte imbracaminte adecvata, curata si, dupa caz, echipament de protectie. De asemenea, bucatarii si ospatarii trebuie sa fie perfect sanatosi, sa nu sufere de nicio boala sau afectiune. Cum bucatele traditionale reprezinta una dintre cele mai mari atractii pentru turisti, fara de care acestia nu s-ar mai orienta spre acest tip de turism, se intelege ca aplicarea reglementarilor UE ar da o lovitura grea pensiunilor agroturistice bihorene si nu numai.
Din datele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), reise ca proprietarii de pensiuni respecta normele igienico-sanitare, iar din peste 6.000 de pensiuni care exista in prezent in Romania, circa 70% se ridica la standardele europene, iar restul de 30% vor reusi, pe parcursul acestui an, sa indeplineasca aceste standarde.
O alta cerinta impusa operatorilor din turism este aceea ca fiecare pensiune turistica trebuie sa puna la dispozitia turistilor camere asemanatoare cu cele de hotel.