Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a anuntat, vineri, ca, in 25-28 iunie, Comisia de Petitii a PE se va deplasa la Bucuresti, pentru a avea discutii pe tema taxei auto la nivelul Legislativului, ministerelor de Justitie, Mediului si Economiei, precum si cu petitionarii ACR. Conform europarlamentarului PSD, Comisia de Petitii din Parlamentul European va dezbate dosarul taxei auto in perioada 23-25 iunie. "A fost o amanare de o luna asupra dezbaterii dosarului romanesc din dorinta si cu speranta ca pana la acea data actul normativ care schimba vechea taxa de prima inmatriculare va fi nu doar pregatit de catre Guvern, ci adoptat si de catre Parlamentul Romaniei", a explicat Bostinaru situatia actuala a dezbaterilor privind taxa auto la nivelul Comisiei de Petitii din PE.
Bostinaru a relatat, totodata, ca, intr-o discutie cu comisarul Laszlo Kovacs, acesta i-a transmis ca procedura de infrigement este pusa "in asteptare" de catre Comisia Europeana, care asteapta ca legea privitoare la taxa de mediu sa fie adoptata de Parlament, odata cu o clauza referitoare la intervalul de timp in care Guvernul restituie banii sau diferenta de bani catre platitorii de taxa. "Cum Camera Deputatilor este Camera decizionala in acest sens, am speranta ca pana la momentul dezbaterii in Comisia de Petitii a dosarului taxei auto din Romania vom fi in situatia de a spune ca de data aceasta Romania s-a comportat ca un stat european, a reparat nu doar o nedreptate sociala, ci o injustitie la adresa legislatiei europene", a adaugat Bostinaru.
Guvernul a aprobat, in luna aprilie, ordonanta de urgenta prin care este introdusa taxa de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, acesta urmand sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare.
Proiectul prevede ca statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto.