Toate bancile, firmele de consultanta si organismele de intermediere regionale pentru absorbtia fondurilor europene s-au asezat ieri la aceeasi masa pentru a-si spune pasurile si a gasi solutii in vederea obtinerii cat mai multor finantari comunitare. Intalnirea a fost organizata si mediata de Prefectura Dolj.
"Intalnirea face parte dintr-o campanie a noastra, prin care incercam sa crestem gradul de absorbtie a fondurilor europene in judetul Dolj. Am sesizat ca sunt probleme de functionare, sunt rotite lipsa, mai ales in comunicarea dintre factorii implicati, si vorbim aici despre mediul bancar, firmele de consultanta si de organismele intermediare regionale. De aceea ne-am asumat rolul de a media o discutie intre ele, pentru a gasi solutii si a inainta eventuale propuneri catre autoritatile competente sa le rezolve", a explicat prefectul de Dolj, Florin Stancu.
Discutii pe subiecte concrete

Una dintre problemele discutate la aceasta intalnire se refera la cercul vicios al obtinerii creditelor. Solicitantii de fonduri europene cer bancilor finantari pentru contributia lor la proiecte, iar bancile cer mai departe organismelor de intermediere date despre aceste proiecte. Aceste organisme nu pot da insa date despre eligibilitatea proiectelor pentru ca s-ar antepronunta, dar nu pot nici sa sprijine proiectele pentru care nu exista cofinantare din partea solicitantului de fonduri europene.
Alta problema s-a referit la finantarile pentru acoperirea diferentelor de curs valutar. "Cursul a crescut, iar beneficiarii finantarilor trebuie sa vina cu contributii suplimentare, pe care insa nu le au, pentru ca nu le-au estimat. Si atunci bancile ar trebui sa vina cu un produs de finantare exact pe aceasta chestiune. Noi consideram mediul bancar ceva mai flexibil, astfel incat el poate crea produse pentru nevoile concrete ale beneficiarilor", a sustinut prefectul Stancu.
Intalnirile de acest gen intre banci, firmele de consultanta si organismele de intermediere vor continua, cu o frecventa cel putin trimestriala, a promis prefectul de Dolj.