Cu ocazia Consiliului National al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, a avut loc o dezbatere in Sala de conferinte a Societatii Romane de Televiziune. Tema dezbaterii: "Dupa 20 de ani de la Revolutia din 1989, libertatea presei in pericol!"
Reprezentantii celor 9000 de membri ai MediaSind din presa scrisa, radio, televiziune, edituri si tipografii au discutat impreuna cu invitatii lor despre situatia critica in care se afla industria de media in aceasta perioada de criza economica.
In aceasta perioada peste 2000 de angajati au fost disponibilizati, vanzarile de presa scrisa s-au redus cu 50%, zeci de publicatii au disparut, piata de publicitate a scazut dramatic, in unele publicatii salariile nu s-au platit de cateva luni, iar institutiile publice SRR, SRTV si ANP Agerpres se afla si ele la limita supravietuirii. "Aceasta criza nu reprezinta un colaps economic de scurta durata. Schimbarile din industria mass-media si jurnalism duc la concluzia ca va trebui sa facem fata unui viitor diferit si trebuie sa acceptam provcarile care vin odata cu aceste schimbari. Trebuie sa regandim modul in care jurnalismul si media functionau pana acum", a declarat Aidan White, Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, prezent la aceasta intalnire.
Concluzia la care s-a ajuns in urma dezbaterilor a fost ca, din cauza inconstientei guvernantilor de a aplica urgent masuri pentru sprijinirea industriei de media, libertatea de exprimare se afla intr-un real pericol, iar drepturile democratice obtinute in urma cu 20 de ani sunt pe cale sa se piarda: "Pentru sustinerea libertatii de exprimare si, implicit, a democratiei este nevoie de o decizie politica. Sprijinul necesar consta in simplificarea procedurii fiscalitatii, in acordarea de facilitati pentru exercitarea profesiei de jurnalist, in ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presa.
In absenta acestor masuri, presa nu va disparea, insa vor rezista numai marile trusturi finantate de grupurile industriale ori politice pe langa care functioneaza. Din nefericire, cea care va fi eliminata va fi presa independenta, iar accesul publicului la informatie obiectiva va disparea" , dupa cum a declarat Cristi Godinac, Presedintele FRJ MediaSind, in cadrul acestei intalniri.
Liderul sindical a prezentat stadiul negocierilor Comitetului Anticriza pentru Mass-media cu reprezentantii Guvernului precum si o statistica din care rezulta ca Romania se afla pe ultimele locuri din Uniunea Europeana, alaturi de Bulgaria si Slovenia, unde nu se aplica facilitati financiare pentru presa. "In majoritatea statelor europene, TVA-ul pentru mass-media este intre 0 si 5%, iar subventiile pentru presa si distributie sunt de ordinul milioanelor de euro.
Acum este nevoie mai mult decat oricand sa fim uniti si sa convingem clasa politica de importanta libertatii presei. Daca va fi nevoie, vom apela si la actiuni greviste, atat in tara, cat si la Comisia Europeana" , a declarat Cristi Godinac.
Criza a afectat intreaga industrie, nu doar Romania. Jurnalistii si patronii de presa se afla in mijlocul unui uragan al schimbarii care trece fix prin mijlocul industriei pe care o afecteaza la nivel mondial. Avem de-a face cu o criza economica ce cauzeaza o serie de probleme foarte mari, s-a mai aratat in cadrul acestei intalniri.