Ministerul Economiei si Comertului (MEC) lasa in sarcina Guvernului decizia privind modul de vanzare a pachetului de 8% din actiunile Petrom destinate salariatilor, si asta dupa aproape un an de gandire. Astfel, MEC a transmis Executivului un memorandum privind pachetul de 8% din actiunile Petrom destinate salariatilor, propunand doua variante, respectiv vanzarea catre angajati sau catre o asociatie a acestora, a declarat ieri ministrul de resort, Codrut ßeres.
Potrivit ministrului, prima varianta cuprinsa in memorandumul prezentat de MEC Guvernului prevede vanzarea a 8% din actiunile Petrom strict catre angajati. Acesta a adaugat ca in aceasta categorie intra personalul care a fost angajat cu carte de munca la Petrom intre momentul infiintarii companiei (n.r. - 1997) si privatizare (n.r. - 2004), iar achizitia actiunilor va putea fi facuta si prin delegare, dar doar in cazuri exceptionale. Cea de-a doua varianta propusa de MEC prevede cumularea a doua modalitati de vanzare: pe de-o parte, cei care vor sa cumpere actiunile care le revin o pot face in nume propriu sau pe de alta parte, pot delega asociatia salariatilor condusa de Liviu Luca.
"Sper ca memorandumul sa fie pe ordinea de zi a sedintei de Guvern din aceasta saptamana", a precizat ministrul. Reamintim ca in vara lui 2005 Executivul a respins o propunere a MEC potrivit careia actiunile urmau sa fie vandute Asociatiei salariatilor.
In ceea ce priveste scoaterea la lumina a prevederilor cuprinse in contractul de privatizare a Petrom, ministrul ßeres a spus ca prezentarea publica a acestuia s-ar putea face in perioada imediat urmatoare (probabil cu exceptia planului de afaceri).