Statul roman nu intentioneaza in nici un caz sa rezilieze contractul de modernizare a Hidrocentralei Portile de Fier I, incheiat in 1997 cu firma VA Tech Hydro, ne-au declarat oficiali ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Mai mult, ei sustin ca in prezent ministerul verifica daca in contract este stipulata plata unor daune pentru pierderi suferite din cauza opririi grupurilor hidroenergetice modernizate. Reamintim ca la inceputul lui februarie mai multe grupuri de la Portile de Fier I au fost oprite in urma sesizarii unor defectiuni grave aparute la doua dintre grupurile retehnologizate de compania VA Tech Hydro.
Recent, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca VA Tech trebuie sa plateasca la Hidroelectrica daune intre 3 si 4 milioane de dolari.
“Probabil, daunele pe care le vom recupera de la compania elvetiana sunt situate intre trei si patru milioane de dolari. In acest moment, ei au pus la dispozitie un program de remediere a defectiunilor, pe baza caruia Hidroelectrica a calculat pana in prezent aceste sume“, a precizat Seres.
De altfel, trebuie spus ca grupurile retehnologizate la care s-au constatat defectiuni sunt inca in garantie, iar firma elvetiana a suportat toate costurile pentru repararea lor.
VA Tech Hydro este implicata in prezent si in reabilitarea Hidrocentralei Portile de Fier II.