Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice - Garant atrage atentia printr-un comunicat ca masura de ridicare a licentei de productie si comercializare a alcoolului etilic pentru SC Scandic Distilleries SA este "un abuz grosolan la adresa firmei, care creeaza premise foarte periculoase in continuare". Garant arata ca, prin aceasta masura, "probabil se doreste scoaterea de pe piata a producatorilor corecti pentru a face loc mafiotilor si evazionistilor, ceea ce este foarte grav, avand in vedere ca la aceasta data, evaziunea in alcool, tuica, rachiuri si alte bauturi este, dupa estimarea garant, de peste 70%.
Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice considera ca principalul vinovat pentru aceasta situatie este Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Potrivit comunicatului Garant, "motivul pentru care s-a hotarat ridicarea licentei a fost nedetinerea in proprietate a instalatiei de uscare borhot".
Reprezentantii Garant spun insa ca in Codul Fiscal se "prevede obligativitatea detinerii in proprietate a utilajelor si instalatiilor pentru fabricarea alcoolului etilic, neprecizand nimic special pentru produsele secundare, cum ar fi borhot, dioxid de carbon etc.
Potrivit datelor Garant, SC Scandic Distilleries SA este cel mai mare producator din Romania, care are peste 14.000 de angajati si plateste peste 50% din accizele din alcool ale tarii. (D.E.)