Pregatirile pentru iarna incep deja prin prezentarea masurilor menite sa asigure furnizarea energiei electrice si termice, in conditii de siguranta. Aceste masuri vor fi inaintate saptamana aceasta Guvernului de catre Ministerul Economiei si Comertului (MEC), a declarat Codrut ßeres, citat de Mediafax. Prima intrunire a comitetului insarcinat cu aceasta problema a avut loc saptamana trecuta la MEC.
Una dintre masurile care vor fi adoptate pentru asigurarea necesarului de energie pe timpul iernii se refera la reducerea exporturilor Hidroelectrica. De asemenea, se va impune reorientarea catre consumul intern si deconectarea consumatorilor rau-platnici. Aceste masuri trebuie luate deoarece, spre deosebire de 2005, cand stocurile pentru iarna erau destul de mari, anul acesta, rezervele sunt mai mici, a declarat ßeres. Unul dintre motivele pentru care stocurile de carbune sunt mici este functionarea complexelor energetice la capacitate maxima, chiar si pe timpul verii.
Ministrul Economiei vrea sa ceara deblocarea conturilor Termoelectrica si cu banii respectivi sa se achizitioneze combustibil. In plus, MEC va promova un proiect prin care Electrocentrale Bucuresti sa contracteze un credit de aproximativ 190 de milioane de dolari pentru constituirea stocurilor de combustibil. Una dintre masurile luate deja de minister este incheierea de contracte de furnizare intreruptibila cu marii consumatori de gaze. Acestia au acceptat ca, in perioadele de varf de consum, sa le fie sistata aprovizionarea, cu o notificare prealabila de cateva ore.
Drept compensare, consumatorii intreruptibili primesc in timpul anului cantitati de gaze din surse mai ieftine.
Pentru acoperirea varfurilor de consum s-a constituit depozitul de la Urziceni, de unde insa nu pot fi extrase gaze decat daca temperaturile scad sub minus 10 grade Celsius sau cand livrarile din import vor fi sub nivelul contractat de furnizorii externi.