Fermierii trebuie sa tina animalele, pe canicula, in spatii protejate de actiunea directa a razelor solare si care sa fie ventilate adecvat, iar controalele sanitar-veterinare sa fie programate la anumite ore, astfel incat sa se evite stresul suplimentar la animale, potrivit unor recomandari ale autoritatilor publice din domeniu.
Recomandarile Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru diminuarea consecintelor caniculei asupra animalelor sunt incluse intr-o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii si bunastarii animale in toate situatiile de avertizare, cod galben si cod rosu.
Astfel, fermierii nu au voie sa-si transporte animalele in scop comercial, sa le miste in timpul pasunatului sau sa le supuna tractiunilor, in perioadele de canicula, in intervalul orar 11-19, ci sa le tina in spatii protejate de actiunea directa a razelor solare si care sa fie ventilate adecvat, natural sau artificial, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
In acelasi timp, animalelor trebuie sa li se asigure apa potabila la discretie si la o temperatura adecvata, iar cantitatea de hrana sa fie mai mica decat cea normala, insa administrata cu o frecventa mai crescuta.
De asemenea, corpul animalelor este recomandat sa fie udat la intervale regulate, pentru a reduce temperatura corporala.
Controlul sanitar-veterinar al animalelor se va face in afara orelor 11-19, astfel incat sa evite generarea stresului suplimentar la animale, se precizeaza in comunicat.
In cazul aparitiei de imbolnaviri, detinatorul de animale trebuie sa anunte medicul veterinar, in cel mai scurt timp posibil, pentru acordarea asistentei sanitar-veterinare.
Strategia ANSVSA va fi aplicata prin intermediul directiilor sanitare veterinare judetene, cu sprijinul asociatiilor profesionale pentru cresterea animalelor sau organizatiilor non-guvernamentale.