Politia atentioneaza soferii care circula cu masini neasigurate sa-si incheie pana la 1 februarie politele obligatorii de raspundere civila auto (RCA). In caz contrar, vor primi instiintare acasa si, daca pana la 31 martie nu-si vor reglementa situatia, li se va ridica dreptul de a circula cu autovehiculele in cauza.
Romania a primit cartonas galben de la Comisia Europeana din cauza numarului mare de masini care circula fara asigurare obligatorie. Tocmai de aceea Politia impreuna cu reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au decis sa ia masuri impotriva acelora care nu-si incheie polita RCA.
Astfel, persoanele care nu au incheiata asigurare RCA valabila "vor primi o instiintare oficiala cu privire la efectele neindeplinirii obligatiilor legale in cazul punerii in circulatie a vehiculelor respective.
Daca la urmatoarea comparatie trimestriala, care va avea loc pana la 31 martie 2006, persoanele depistate nu si-au indeplinit obligatiile legale, inmatricularea vehiculelor respective se va suspenda", a declarat ieri seful Serviciului Inmatriculare si Evidenta Vehicule Rutiere din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Florin Radulescu. El a explicat ca suspendarea inmatricularii produce efecte doar in cazul punerii in circulatie a vehiculelor in cauza, acest lucru fiind aplicabil la controlul in trafic.
Amenda data pentru acesta infractiune este cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de lei noi (30.000.000 si 50.000.000 de lei vechi). Potrivit oficialului MAI, revocarea suspendarii inmatricularii se efectueaza la cererea titularului in baza dovezii incheierii asigurarii RCA.
Mai mult, prin OUG nr. 189/2005, vor fi suspendate din oficiu inmatricularile autovehiculelor pentru care nu s-a solicitat preschimbarea vechilor modele ale certificatelor de inmatriculare.
"Va ramane in uz ultimul model aflat in circulatie, emis incepand cu anul 1997, celelalte trei modele trebuind sa fie preschimbate pana la 28 martie 2006", a precizat Radulescu.
Pe de alta parte, mai trebuie spus ca, si in cazul autovehiculelor pentru care nu au fost efectuate inspectiile tehnice periodice (ITP), inmatricularea va fi suspendata de drept incepand cu 1 aprilie.
Potrivit datelor Politiei, la ora actuala circa 600.000 de masini au certificate de inmatriculare de tip vechi si teoretic nu ar mai avea voie sa circule. In prezent, din datele CSA, aproximativ 25% din masinile inmatriculate nu au RCA.

Masuri drastice

Presedintele CSA, Nicolae Crisan, a spus la randul sau ca a convenit cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ca in cazul in care baza de date unica a asiguratorilor cu cea a Politei nu are un grad ridicat de erori, sa poata fi introdusa radierea din oficiu a masinilor neasigurate.
Potrivit lui Crisan, "In acest moment, era destul de periculos sa introducem radierea din oficiu nestiind gradul de eroare a bazei de date comune".
Oficialul MAI a adaugat ca pe DN 1, prin intermediul camerelor video amplasate aici, se va face automat verificarea in baza de date unica pentru a vedea daca masinile care circula au incheiata asigurarea de raspundere civila.

Apare vigneta

Albin Biro, membru in Consiliul CSA, a declarat ieri ca Imprimeria Nationala a inceput sa faca primele livrari de vignete, urmand ca societatile de asigurare sa le distribuie soferilor care si-au platit primele.
Potrivit lui Biro, toti posesorii de masini care si-au incheiat polite RCA dupa 1 ianuarie 2006, valabile un an, vor trebui sa primeasca astfel de vignete.
Asta pentru ca, de la 1 ianuarie 2007, toate masinile asigurate, inmatriculate in Romania, trebuie sa aiba lipit pe geam un astfel de insemn securizat.