In baza unor noi reglementari, intrate de ieri in vigoare, politia are voie sa confiste nu doar graul sau painea fara documente de provenienta, ci si autovehiculele cu care sunt transportate aceste produse.

Politistii au dat ieri o lovitura grea fabricantilor de paine. Printr-o ampla actiune derulata in tot judetul Dolj au confiscat nu doar painea fara documente, vanduta la negru de patronii unor brutarii, ci si cele 12 autovehicule cu care era transportata painea vanduta "la negru". Totul s-a intamplat chiar in prima zi in care a intrat in vigoare noua legislatie impotriva transporturilor ilicite de marfuri.

Aproape 7.500 de paini, fara documente

In cadrul operatiunilor pentru depistarea celor care transporta si comercializeaza ilicit cereale si produse procesate din cereale, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj impreuna cu colegii lor de la Circulatie au actionat ieri-dimineata in Craiova, Calafat, Dabuleni si Segarcea, sprijiniti de forte de ordine din aceste localitati.
Politistii au controlat 35 de mijloace de transport, 12 fiind gasite in neregula. In aceste din urma cazuri s-au aplicat tot atatea sanctiuni contraventionale, in conformitate cu OUG nr. 12/2006 modificata si completata de OUG nr. 93/2009 si OG nr. 6/2009, modificari legislative care au intrat chiar de ieri in vigoare. Amenzile au totalizat 31.780 de lei, fiind confiscate 7.431 de paini, in valoare de 5.400 de lei. "Ca element de noutate la nivel national, au fost indisponibilizate in vederea confiscarii si cele 12 mijloace de transport paine, aplicandu-se astfel noua legislatie, care a intrat chiar de azi (ieri - n.r.) in vigoare", a precizat agent Amelia Caprarin, din cadrul Biroului de Presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.
Au fost confiscate patru masini de paine in Craiova, alte patru la Segarcea, plus cate doua in Calafat si Dabuleni.

"Norocul" lui Linca

Intamplator, au picat in plasa politistilor trei masini de la o singura firma - SC STAR PAN SRL Craiova - administrata de Petrisor Linca, de 45 de ani, din municipiu. Din verificarile efectuate de politisti, s-a stabilit ca toate cele 2.530 de paini din aceste masini, in valoare de 1.865 de lei, urma sa ajunga catre diferite unitati de vanzare cu amanuntul din Craiova si comunele limitrofe. Toate cele trei dubite, care transportau produse de panificatie fara a fi insotite de documente care sa ateste provenienta licita a acestora, au fost confiscate de politisti cu tot cu painea din interior. In plus, administratorul firmei s-a ales si cu o amenda in valoare de 5.000 de lei.
"Verificarile au fost definitivate impreuna cu Garda Financiara Dolj, iar in perioada urmatoare astfel de actiuni vor continua, avand ca scop prevenirea incalcarii normelor legale care reglementeaza activitatea de comert desfasurata de agentii economici", informeaza IPJ Dolj printr-un comunicat.
Legislatie
Art.14 alineatul (1), litera e din OUG 93/2009, privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri, mentioneaza ca "transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie, neinsotite de documentele prevazute de lege care sa justifice provenienta licita a acestora" se sanctioneaza "cu amenda de la 3.000 la 5.000 de lei, confiscarea marfii si a mijlocului de transport marfa utilizat in acest scop".