Adrian Paunescu publica in Ring articolul "Tuca, 44", pe care il puteti citi in continuare.
'Astazi, omul de cursa lunga, teleastul, poetul tainic, gazetarul de exceptionale si surprinzatoare impliniri, Marius Tuca, implineste 44 de ani. Intr-adevar, nimeni nu-i perfect. Un asemenea necaz ar putea deveni insuportabil daca l-ar gasi pe cel caruia i se intampla, singur si pustiu. Dar Tuca, nelinistitul cavaler al bataliei pentru libertate, de locul sau din Cacaleti, Caracal, intra in teritoriul maturitatii victorios si protejat de propriile fapte. Initiativele lui jurnalistice, orale sau scrise, marcheaza o epoca. In urma cu ani si ani, Tuca a deschis noua batalie pentru dialog, intr-o Romanie dominata de harmalaie si de neincredere.
Nu fac toate aceste aprecieri in necunostinta de cauza. Am fost scriitorul si publicistul care, de data aceea, intr-o epoca a monologului, a relansat dialogul si a pus epoca "sub semnul intrebarii". Ca un veteran al acestui exercitiu, nu atat de simplu cum ar putea parea dupa ce a avut loc, regasesc in Marius Tuca inspiratia si incapatanarea celui care eram. De fapt, le marturiseam copiilor mei ca Tuca e fiul regasit, omul care - in ciuda tineretii sale - a fost capabil, in cele mai grele momente ale vietii mele, de gesturi mature si binefacatoare, ca putini altii.
Nonconformist in fond, Tuca a avut, in toata aceasta perioada, grija unei conformitati cu adevarul si cu propriile lui optiuni netradate. Si-a urmat impulsurile pozitive si a deschis, in cadrul deseori generos al colaborarii cu Dan Voiculescu, ziarul modest si lipsit de putere, "Jurnalul National", tuturor fertilitatilor spirituale, ducandu-l pana la conditia de ziar numarul 1 al Romaniei. In magnetismul "Jurnalului" s-au afirmat o casa de editura, o casa de discuri, o retea complexa de colaboratori, o retea incredibila de cititori, ziaristi de clasa. Conducerea unei asemenea flote de cultura si presa dupa ce, in urma cu ani, Tuca a dominat piata talk-show-ului la Antena 1, inseamna daruire, har, chibzuinta, curaj. Pentru ca s-a implicat profund in renovarea si relansarea Teatrului National din Caracal, seri la rand, oaspetii sai din loja de onoare oferindu-le oamenilor atat de speciali, care sunt caracalenii, un fel de galerie aproape exhaustiva de politicieni din toate taberele si de toate culorile. Fostul provincial de Romanati si-a urmat dragostea fata de o singura echipa de fotbal: Universitatea Craiova.
Provocarea de a implini 44 de ani in plina criza mondiala si, mai ales, nationala, in plina criza a presei, nu-l poate clatina din locul pe care si l-a cucerit in istoria postdecembrista, pentru ca, in plus, se sprijina pe o familie puternica, in care sotia lui, Neguta, nu conteneste sa-i fie prietenul de nadejde, iar fiica lor, Daria, sa le orienteze celor doi parinti ai ei intreaga viata. Neimblanzitul gazetar se potoleste din toate avanturile lui polemice cand vine vorba despre Daria. Sentimentul familiei insa si mai cuprinzator, o grija speciala determinandu-l sa-si aduca parintii in Bucuresti. Tuca nu poate fara cei apropiati. Amenintarea dezradacinarii s-a amortizat prin prezenta benefica a rudelor si prietenilor, prieteni vechi si prieteni noi, si prin impactul social al gazetariei pe care o face si o conduce Tuca. Redactia "Jurnalului National" este, ea insasi, o rezervatie selecta a libertatii si profesionalismului. Imi place sa cred ca, din cenusa vechii "flacari", o scanteie a ajuns si la etajul 8 al Casei Scanteii, acolo unde s-a-mpamantenit acest ziar vertical, care a relansat si generoasa idee a miscarii de rezistenta. La multi ani, Marius!'