Ipoteza majorarii TVA da iar peste cap calculele Bancii Nationale a Romaniei. Drept urmare, banca centrala ar putea sa majoreze tinta inflationista propusa pentru anul viitor pana la 6% sau chiar 6,5%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, citat de Reuters.
Isarescu a adaugat ca banca centrala a stabilit un interval de variatie a ratei inflatiei de 1% fata de obiectivul mentionat.
„Daca impozitele indirecte vor creste, probabil vom majora tinta stabilita pentru inflatie la 6% sau 6,5%“, a precizat Isarescu.
Obiectivul actual stabilit de autoritatile de la Bucuresti in privinta inflatiei de anul viitor este de 5%, iar tinta va fi reactualizata la momentul trecerii la noul regim de tintire directa a inflatiei, in august. In acest an, tinta este cuprinsa in intervalul 7-7,5%. In timpul discutiilor de saptamana trecuta cu reprezentantii FMI, aflati in vizita la Bucuresti, a aparut ideea majorarii taxei pe valoarea adaugata pentru a compensa reducerea incasarilor bugetare, ca urmare a introducerii la inceputul acestui an a cotei unice de impozitare.
Acest lucru va determina cresterea preturilor, a apreciat Isarescu, adaugand ca schimbarea structurii impozitelor este parte a unui program de reducere a impozitelor directe, care va avea in general efecte benefice asupra economiei.
Guvernatorul BNR a mentionat ca exista riscul ca Romania sa depaseasca in acest an tinta de inflatie, ca urmare a majorarii neasteptate a preturilor administrate si a cotatiilor inalte ale petrolului pe pietele internationale.