Guvernul a decis ieri, prin ordonanta de urgenta, amânarea pâna la 1 aprilie 2009 a cresterii salariilor profesorilor. Nici acest termen nu este însa cert, fiind conditionat de aprobarea pâna atunci a unei legi de salarizare a tuturor bugetarilor. „Profesorii vor primi drepturile aferente, adica majorarea salariilor cu 50%, doar daca pâna la 1 aprilie 2009 va intra în vigoare noua lege a salarizarii personalului din sectorul bugetar“, a declarat pentru NewsIn ministrul muncii, Mariana Câmpeanu. Aceasta a spus ca decizia guvernului s-ar aplica astfel încât profesorii sa primeasca salarii sporite cu 50% din luna mai.
Pe de alta parte, bugetul de stat pe anul viitor, adoptat tot ieri de guvern, nu include nici un fel de alocari pentru majorarea salariilor profesorilor cu 50%, fie ea aplicabila din aprilie. Guvernul nu a blocat însa majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca.
Despre suspendarea aplicarii legii pentru majorarea salariilor profesorilor printr-o ordonanta de urgenta, presedintele Traian Basescu a spus ieri, la Udesti, judetul Suceava, ca este „nedemocratica“ si constituie „o mare eroare“.