Desi preturile din piete sunt de multe ori mai mici decat in magazine, clientii sunt putini, chiar si in sezonul zarzavaturilor. Motivul principal pentru care craiovenii ocolesc piata este ca, desi gasesc marfa ca si in supermarketuri, nu pot sa si-o aleaga.

Presiunea exercitata de marile lanturi de magazine asupra micilor comercianti din piete este din ce in ce mai mare. Acestia se plang de faptul ca tot mai multi craioveni prefera produsele de la supermarket decat pe cele de pe tarabele din piata. "Supermarketurile ne fac concurenta mare. Acolo pot fi si preturi ca la angro, pentru ca ei cumpara cantitati mari. Aici depindem de preturile din angro si, chiar daca nu punem decat cate 0,5 lei la kilogram (sa ne asiguram ca vindem), cand ei cresc preturile, trebuie sa o facem si noi", a declarat un comerciant din Piata Centrala din Craiova.
Ideea a fost confirmata si de alti vanzatori. "Foarte multi craioveni au inceput sa se duca la marile magazine", a declarat alt comerciant, care, chiar daca a dat din umeri la intrebarea "De ce?", a repezit primul client care a incercat sa-si aleaga niste mere: "Va pun eu! Nu umblati dumneavoastra prin marfa!".

"Nu pot sa-mi aleg produsele pe care le vreau"

Faptul ca nu-si pot alege marfa este unul dintre motivele cele mai deranjante pentru cumparatori: "Daca tot dau un ban, vreau sa cumpar ceva de calitate. In supermarketuri pot sa-mi aleg si nici nu zice nimeni nimic daca vreau doar doua portocale sau doua rosii, pentru ca atat imi permit. La piata, de cele mai multe ori imi pun ei ce vor in piata", a spus Rosalia Marinescu, o pensionara din Craiova.
Afirmatia a fost confirmata si de alti craioveni. "Nu-mi place faptul ca nu pot sa-mi aleg produsele pe care le vreau. E destul de neplacut sa ajungi acasa si sa-ti dai seama ca unele produse sunt lovite sau stricate sau mai stiu eu cum, dupa ce le-ai platit ca si cum ar fi fost bune", a precizat Elena S., alta craioveanca.
In timp ce marile magazine au in permanenta clienti la standurile de fructe si legume, la tarabele din piete sunt tot mai putini craioveni dornici sa scoata bani din buzunar pentru aceasta marfa. Cumparatorii sustin ca alt motiv este faptul ca la magazine pot plati cu bonuri.
Si lipsa de timp ii determina sa nu mai "faca piata", ci sa se aprovizioneze de la marile magazine, indiferent ca este vorba de supermarketuri, hipermarketuri sau cele de tip cash&carry. "Foarte rar mai ajung la piata. Prefer sa merg la supermarketuri, deoarece pot sa-mi iau tot ceea ce am nevoie dintr-un singur loc", a spus Alin Ion, de 37 de ani.

Zarzavaturile fac diferenta

Chiar daca se observa o tendinta de scadere a numarului celor care se aprovizioneaza din piete, in aceasta perioada, in care au aparut zarzavaturile de gradina, destul de multe gospodine sunt dispuse sa le dea o sansa producatorilor. "Acum vin pentru ca pot sa iau direct de la cei care produc ceapa verde, ridichi, salata. Acestea, pe langa faptul ca sunt proaspete, sunt mai ieftine decat cele din marile magazine", a spus o craioveanca.
In plus, gustul produselor romanesti nu poate fi comparat cu al celor importate. "Sunt mai gustoase. Nu sunt la fel de aspectuoase precum cele importate, dar au un gust extraordinar de bun. Nici nu se compara patrunjelul din supermarket cu cel de aici, chiar daca acesta din urma este mai 'prapadit'", a spus Maria Dragan, de 55 de ani.