In 2002, ultima data cind guvernul roman a invitat bancile interesate sa depuna o oferta pentru Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania, nu a primit nici o oferta credibila, in schimb trei ani mai tirziu situatia este complet diferita, sustine editia de ieri a cotidianului "Financial Times ".
Zece banci europene, incluzind unele dintre cele mai importante institutii financiare de pe vehicul continent, erau asteptate sa depuna ofertele finale pentru un pachet de 62% din actiunile BCR, in ceea ce se asteapta sa fie una dintre cele mai strinse privatizari bancare din ultima perioada. Pentru Romania, vinzarea BCR este un pas important in pregatirea tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana. Pentru bancile occidentale, vinzarea BCR este considerata una din ultimele ocazii de a dobinzi o prezenta de piata semnificativa in Europa de Est, regiune in care cererea de servicii financiare se asteapta sa creasca rapid pe masura ce standardul de viata si veniturile se vor apropia de nivelul din UE. Ca urmare, este foarte probabil ca BCR sa fie vinduta pe o suma mare. Bancile de investitii estimeaza ca ofertele pentru 62% din BCR ar putea sa ajunga pina la 3,5 miliarde euro, fapt care ar valoriza intregul grup BCR la aproximativ 5,6 miliarde euro, un pret semnificativ pentru o banca cu peste 300 de sucursale si agentii bancare, active totale de 7,3 miliarde euro si care anul trecut a realizat un profit net de 123 milioane euro. De asemenea privatizarea BCR este o dovada in plus a apetitului bancilor occidentale pentru o portiune din pietele emergente. "In 2002, multe banci internationale erau in perioada de recuperare dupa criza din Argentina si pierderile provocate de criza asiatica. Apetitul lor pentru pietele emergente nu era asa de mare cum este in prezent ", a declarat Jean-Marie Masse, director de operatiuni la International Finance Corporation (IFC), institutie care in 2003 a achizitionat 13,5% din actiunile BCR.
Printre firmele care vor depune o oferta finala pentru BCR se numara nume care au deja o prezenta activa in regiune, cum este cazul bancii austriece Erste Bank Group, grupul belgian KBC, grupul italian Intesa sau grupul elen National Bank of Greece (NBG). insa restul participantilor, precum Deutsche Bank, BNP-Paribas, Fortis, Dexia si Banco Comercial Portugues sint relativ nou veniti pe piata est-europeana.
Un astfel de interes crescut pentru BCR a provocat unele nedumeriri pentru unii participanti. "Pare un fel de panica. Ce cauta Deutsche Bank in Romania? ", a declarat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, una dintre cele mai mari banci din Europa de Est.
Privatizarea BCR, impreuna cu vinzarea CEC, casa de economii care urmeaza sa fie privatizata si ea la sfirsitul acestui an, va avea un impact semnificativ asupra sistemului bancar din Romania. In prezent, 55% din activele bancare se afla sub controlul bancilor straine, insa dupa privatizarea BCR si CEC procentul va creste la 90%, unul dintre cel mai ridicate procente din Europa potrivit agentiei Fitch Ratings. in plus in combinatie cu prezenta pe piata a unor mari banci multinationale de tipul Societe Generale, Raiffeisen Bank si HVB, piata bancara din Romania va deveni una extrem de competitiva.
Cu toate acestea cine va cistiga cursa pentru BCR va dobindi o cota de piata de aproximativ 25 de procente, insa va fi nevoit sa faca eforturi semnificative pentru modernizarea, restructurarea si diversificarea bancii. De exemplu BCR are mai mult de sisteme IT diferite si doar recent a inceput procesul de integrare a acestora. in pus noul proprietar va avea de rezolvat si delicata problema a restructurarii personalului, in prezent BCR avind aproximativ 11.000 de angajati.

Criterii speciale pentru CEC

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca, in cazul CEC, statul trebuie sa urmareasca si alte criterii pentru selectarea bancii, avind in vedere ca institutia de credit are o retea extinsa in mediul rural, iar Romania are nevoie de finantari pe aceasta zona. "Una dintre marile probleme ale Romaniei este Romania rurala, care ne va afecta si in urmatorii zece ani. Printr-o suita de circumstante, in zona rurala nu mai avem retea bancara. Am vorbit si cu premierul, si cu presedintele, si cred ca trebuie sa ne uitam si la care banca stie sa faca finantare rurala ", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR a aratat ca, dupa incheierea privatizarii BCR si a societatilor de electricitate, Romania va avea intrari de fonduri de citeva miliarde de euro, iar folosirea banilor pentru reducerea datoriei publice va crea o problema, determinind si o noua presiune asupra cursului de schimb. "Acestea fiind datele, cred ca se va proceda corect daca, la CEC, ponderea pretului in grila de calcul nu va reprezenta asa mult ca la BCR ", a precizat Isarescu. Comisia de privatizare a BCR a stabilit ca pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice. Prin stabilirea acestor ponderi s-a dat un semnal clar privind scopul urmarit de stat - obtinerea unui pret cit mai mare - si a fost asigurata obiectivitatea procesului de selectie.