Marii poluatori ai Craiovei trebuie sa-si limiteze emisiile anumitor poluanti cel tarziu pana 2011. In caz contrar, acestia risca sa fie inchisi. Pe langa un aer mai curat, modernizarea marilor poluatori atrage dupa sine producerea materiei prime pentru asfaltarea drumurilor.
Tratatul de aderare la Uniunea Europeana prevede si unele obligatii ale Romaniei legate de protectia mediului. Printre acestea se numara si prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii mediului.
Toate unitatile economice mari care reprezinta potentiale surse de poluare trebuie sa obtina autorizatia integrata de mediu (IPPC), adica actul tehnico-juridic prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare si care acorda dreptul de a exploata in totalitate sau in parte o instalatie, in anumite conditii care sa garanteze ca instalatia corespunde prevederilor OUG nr. 152/2005. "Din categoria marilor poluanti din Dolj fac parte Combinatul Chimic Doljchim, Centralele Electrice de Termoficare (CET-urile), trei ferme pentru cresterea intensiva a puilor (de la Carcea, Bucovat si Bradesti) si depozitul de deseuri municipale de la Mofleni", a declarat Maria Smarandache, sef serviciu Autorizare Controlul Conformarii, din cadrul Agentiei Regionale de Mediu Craiova.
Dupa integrare, autorizatia integrata de mediu va fi obligatorie
Categoriile de activitati industriale pentru care IPPC este obligatorie sunt industriile energetica, a mineralelor, chimica, gestionarea deseurilor, productia si prelucrarea metalelor, precum si activitati de procesare lemn si materii prime de origine animala si vegetala. Pentru majoritatea societatilor care-si desfasoara activitatea in aceste domenii, termenul limita de obtinere a autorizatiei integrate de mediu este sfarsitul anului 2006. Cu toate acestea, nici unul dintre reprezentantii fermelor de pui nu au depus inca solicitarile pentru obtinerea IPPC-ului. In ceea ce priveste depozitul de deseuri municipale de la Mofleni, acesta a primit deja IPPC-ul si functioneaza in conformitate cu normele UE.
CET-urile emit de noua ori mai mult SO2 decat e normal
Pentru marii poluanti, Guvernul Romaniei a negociat, prin Ministerul Mediului, o perioada de tranzitie potrivit careia acestia au dreptul la o perioada mai lunga de timp in care sa-si modernizeze si sa-si instaleze instalatiile de depoluare, astfel ca la sfarsitul perioadei respective sa fie in conformitate cu cerintele europene. "Fiecare actiune-masura din planul de actiune nerealizata atrage dupa sine inchiderea instalatiei", a declarat Cristiana Toma, directoarea Agentiei de Protectia Mediului Dolj.
Potrivit planului de actiune, CET Isalnita trebuie sa instaleze instalatiile de reducere a poluantilor specifici (oxizi de azot - NOX, bioxid de sulf- SO2 si pulberi) pana la sfarsitul lui 2011, iar CET Craiova II, pana la sfarsitul lui 2010. In acest moment, cele mai mari probleme cu care se confrunta cele doua centrale sunt emisiile de SO2, care depasesc de pana la noua ori limita maxima admisa de UE si care dau nastere la ploile acide. "Investitiile totale realizate la CET-uri vor fi de aproximativ 110 (CET Craiova II), respectiv peste 300 de milioane de euro (CET Isalnita)", a spus Maria Smarandache.
Reprezentantii Combinatului Chimic Doljchim au depus, la randul lor, solicitarea pentru obtinerea IPPC-ului si sunt in procedura de autorizare.
Deseurile, materie prima pentru constructii
CET-urile nu au probleme cu pulberile emise la cos, acestea incadrandu-se sub valorile-limita de emisie, ci cu depozitarea deseurilor de zgura si cenusa obtinute in urma procesului de ardere care sunt imprastiate de vant. "La sfarsitul perioadei de tranzitie, depozitarea deseurilor de zgura si cenusa se va face conform metodei 'fluid dens', acceptata de normele legislatiei europene, in urma careia nu vor mai fi pulberi. Materialul astfel obtinut se va intari intr-o perioada scurta si va putea fi folosit in constructii - pentru asfaltarea drumurilor, de exemplu", a afirmat Cristiana Toma. Avand in vedere faptul ca perioada de implementare a metodei "fluid dens" pentru cele doua CET-uri este sfarsitul anului 2009, peste trei ani, craiovenii vor avea pe langa un aer mai curat si un material de constructii ieftin.