Alro, Petrom, Rompetrol si Lukoil Romania vor construi termocentrale noi, cu o putere instalata cumulata de 1.940 MW, reprezentand circa 11,5% din capacitatile de productie functionale in prezent, de circa 16.800 MW.
Proiectele anuntate de acesti mari consumatori de energie vor permite recuperarea investitiilor in circa 7-8 ani, potrivit Mediafax. Alro, cel mai mare consumator de electricitate din Romania, a aratat ca va construi o termocentrala cu o putere instalata de 1.000 MW, pentru care va aloca un miliard de dolari. Acesta ar fi unul dintre cele mai mari proiecte din domeniul productiei de energie, intrucat reactoarele de la Centrala nucleara de la Cernavoda au o putere de circa 700 MW fiecare. Petrom va construi o termocentrala de 800 MW la Rafinaria Petrobrazi, care sa vanda pe piata doua treimi din productie. Rompetrol va deveni furnizor de electricitate prin constructia unei termocentrale cu o putere instalata de cel putin 110 MW in regim de cogenerare pe platforma Midia, valoarea estimata a investitiei fiind de 40-44 de milioane de euro. Lukoil Romania a anuntat ca va investi 75-80 de milioane de dolari pentru a deveni furnizor de energie electrica, prin reconstructia centralei termoelectrice de la Rafinaria Petrotel Ploiesti, care va avea o putere instalata de 30 MW.
Specialistii din domeniu estimeaza ca cele patru companii vor obtine energie mai ieftina decat pretul de pe bursa de electricitate. (M.H.)