Sudul litoralului cunoaste de ceva timp cateva miscari interesante si chiar intr-unul din cele mai vitregite locuri ale sale, statiunea Olimp. Fara tam-tam, fara publicitate- pentru a nu duce la cresterea preturilor la terenuri- cativa investitori s-au apucat sa dezvolte doua proiecte imobiliare de anvergura, pas care poate constitui boom-ul de care avea nevoie Olimpul pentru a nu-si trage definitiv obloanele. Unul dintre proiecte, realizat de turcii care detin si brandul Lotto, este aproape gata. Cel de-al doilea, denumit Olympus Holiday, a obtinut deja toate autorizatiile de la Primaria Mangalia si se afla in faza incipienta de constructie. Foarte interesanta este identitatea celui care sta in spatele acestui proiect, precum si locul in care se va dezvolta. Este vorba despre hotelul Moldova, detinut de fostul revolutionar Dan Iosif, pe care Marian Iancu si Emil Rosianu de la Poli Timisoara il vor transforma intr-un bloc de apartamente de vacanta cu 15 etaje.
Hotelul Moldova este proprietatea SC Moldova Estival 2002 SA, rezultata in urma scandaloaselor privatizari prestate de Dan Matei Agathon in perioada guvernarii PSD. Hotelul a costat doar 500.000 de dolari (cat un apartament de lux) si a fost luat de catre Dan Iosif, fostul revolutionar si consilier al lui Ion Iliescu. Asta in conditiile in care actiunile firmei, care se listeaza inca la Bursa Romana de Marfuri, sunt evaluate la 140 miliarde lei vechi. Controversatul personaj a recunoscut cu franchete ca l-a luat pentru fiica sa, Andreea Anca Dan, fericita in timp si cu exploatarea de caolin Miniera Medgidia. Soarta hotelului a fost una cruda de la bun inceput, fiind lasat in paragina si inregistrand numai in perioada 2004- 2007 pierderi de peste 15 miliarde lei vechi, fara a adaposti vreodata vreun turist. Componenta board-ului de conducere a firmei care detine hotelul a facut oarecum previzibila mutarea de acum: SC S.B.S. & Co SRL, care are 90,11% din actiuni, este administrata de Bogdan Lucian Salajan (de altfel, administratorul hotelului) si il are ca unic asociat pe Emil Rosianu. Nimeni altul decat asociatul si prietenul lui Marian Iancu, patronul clubului de fotbal Poli Timisoara. Asa se face ca, dupa moartea lui Dan Iosif, s-a schimbat brusc destinatia hotelului Moldova, care urmeaza sa devina un ultraluxos bloc cu apartamente de vacanta.

De la suspiciuni de coruptie, la dezvoltatori imobiliari

Cum- necum, aceleasi personaje din anturajul lui Dan Iosif, extrem de controversate in urma scandalului de coruptie de la RAFO, au ajuns acum sa pozeze in dezvoltatori imobiliari in statiunea Olimp. Nu se stie de ce investitorii se feresc sa dea cartile pe fata si se folosesc de subterfugii, cert este ca SC Grup Constructii Vest SA a anuntat recent ca va cheltui 15 milioane de euro pentru proiectul rezidential din Olimp. Firma este condusa de tripleta de aur Marian Iancu, Emil Rosianu si Constantin Margarit, personaje peste care au curs tone de cerneala. Acestia au preluat astfel controlul asupra hotelului lui Dan Iosif, fostul lor mentor si asociat, pentru a-l transforma intr-un bloc cu 100 de locuinte de vacanta, o investitie pe care fostul revolutionar nu a mai apucat sa o vada.