Desi a inceput sezonul de irigatii, multe dintre firmele care au contracte cu ANIF-ul nu si-au platit inca toate datoriile. Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare - Sucursala Teritoriala Dobrogea are mari probleme cu beneficiarii de irigatii care, dupa ce si-au vazut terenurile salvate de seceta, s-au facut ca au uitat de banii pe care-i datoreaza pentru aceste servicii. Printre datornici figureaza si fermele Murfatlar, cu o datorie de aproape 600.000.000 de milioane lei vechi, adica 60.000 RON, societatea comerciala Fruvimed Medgidia, cu o datorie de 5.500 RON de circa trei ani de zile, AFSACA cu o datorie de 722 de milioane de lei vechi si Sabangia care are 837 de milioane de plata.

Fermele Murfatlar datoreaza ANIF-ului aproape 60.000 de lei noi, bani pe care trebuia sa-i plateasca pentru irigatiile din anul 2006. Se pare insa ca, odata ce s-a vazut cu sacii in caruta, respectiv cu terenurile irigate, Murfatlar a considerat ca nu mai trebuie sa-si achite obligatiile contractuale pe care le are cu Autoritatea Nationala de Imbunatatiri Funciare - Sucursala Teritoriala Dobrogea, desi acestia sunt acum in tratative cu ANIF-ul pentru ca au emis bilete la ordin cu diferenta termenului scadentei.

OAI Sabangia, cel mai mare datornic

Printre datornici mai figureaza si societatea comerciala Fruvimed Medgidia, cu o datorie de 5500 RON de circa trei ani de zile, care s-au angajat sa rezolve problema in cursul acestei saptamani. "Daca nu ne recuperam banii de la cei care au beneficiat de serviciile noastre, atunci la randul nostru nu ne putem achita datoriile catre furnizorii nostri", a declarat directorul ANIF Dobrogea, Teodor Stanca. Organizatia utilizatorilor de irigatii (OAI) Poiana este singura de laudat care si-a platit cea mai mare parte a datoriei, circa 630 de milioane, urmand ca in urmatoarele zile sa-si achite diferenta de 3.000 RON. Singurele firme cu care se mai lupta Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare - Sucursala Teritoriala Dobrogea, pentru a-si recupera banii sunt OAI Sabangia si AFSACA. Cele doua firme au datorii foarte mari ramase de la irigatiile de anul trecut. AFSACA a platit pana in acest moment doar 5.000 RON din totalul de 722 de milioane de lei, iar OAI Sabangia nu a reusit sa-si plateasca nici macar un leu din totalul de 837 de milioane, dar a stabilit impreuna cu directorul ANIF, Teodor Stanca, un grafic de evaluare.