Munitia adusa de Romagro Cereal pentru dezmembrare la Uzina Mecanica Babeni provine din Taiwan si nu a fost inca distrusa in totalitate, cele circa 600 de tone de proiectile care au apucat sa fie procesate fiind returnate ca deseuri, a declarat directorul Ion Marculescu.
Sef al celei mai mari unitati de distrugere a munitiei uzate din Romania, Marculescu a declarat ca stie despre contractul incheiat cu firma condusa de "colonelul Purcarea".
"Este vorba de o licitatie pentru armata din Taiwan, care are de distrus munitie de artilerie terestra, navala si aeriana, proiectile foarte vechi si iesite din uz. Licitatia a fost castigata de o firma din Singapore, iar produsele au fost aduse printr-o firma din Bulgaria. Conform contractului, deseurile de fier sunt valorificate de firma domnului colonel Purcarea, dupa ce aici, la noi, se scot substantele explozive si se neutralizeaza pe campul de detonare", a declarat Marculescu.
Acesta a spus ca munitia primita la uzina din Babeni prin acest contract era "extrem de veche".
"Va spun sincer, mi-a fost si frica atunci cand le-am primit si le-am vazut in ce stare erau proiectilele, pentru ca exista riscuri mari in manipularea lor. Erau vechi, ruginite, deformate", a spus Marculescu.
Directorul Uzinei Mecanice din Babeni a precizat ca angajatii sai lucreaza si acum la "delaborarea" munitiei aduse din Taiwan, reusind sa neutralizeze pana in prezent circa 600 din cele 1.600 de tone de munitie.
"Am scos substantele explozive din aceste proiectile si am dat firmei inapoi ce a rezultat ca deseuri de metale feroase si neferoase. Am inteles ca firma domnului colonel Purcarea le-a valorificat pe undeva pe la Buzau", a mai spus Marculescu.
Acesta a tinut sa precizeze ca Uzina Mecanica din Babeni lucreaza, dat fiind obiectul de activitate, sub controlul serviciilor secrete si al autoritatilor statului cu atributii in acest domeniu.
"Suntem auditati, suntem verificati constant de Autoritatea Nationala pentru Controlul Explozibililor, lucram cu documente extrem de importante si clare, unele chiar clasificate, si suntem mereu sub supravegherea serviciilor secrete", a conchis Marculescu, aratand ca institutia pe care o conduce are astfel de contracte si cu armata romana, pentru distrugerea munitiei iesite din uz, cel mai recent fiind incheiat prin licitatie in acest an si valabil pana in 2016.
Numele lui Marculescu apare intr-un material realizat de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu si publicat pe site-ul acestuia, www.sroscas.ro.
Sorin Rosca Stanescu publica pe blogul lui un articol exploziv, in care ii acuza pe fratii Basescu de implicare in trafic de arme cu teroristii.