Reabilitarea termica a blocurilor vechi devine pe zi ce trece o problema tot mai stringenta, cu atat mai mult cu cat de anul viitor reabilitarea va deveni obligatorie. Pe langa programul guvernamental de reabilitare la nivel national, coordonat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintelor, la nivel local, tot mai multe asociatii de proprietari aleg sa mearga pe mana unor firme particulare de constructii specializate in reabilitari. Reabilitarea termica face si obiectul de activitate al S.C. Mans Euroconstruct Impex S.R.L., care se incadreaza in programul guvernamental de reabilitare al blocurilor de locuinte, program ce urmareste cresterea confortului termic al locuintelor si, in acelasi timp, scaderea consumului de resurse naturale care sunt folosite pentru incalzirea acestora.

Reabilitarea consta in interventii la peretii exteriori, usi exterioare, terasa, planseul peste subsol si alte elemente structurale care constituie anvelopa cladirii, dar si la instalatiile de incalzire a apei calde menajere. Personalul SC Mans Euroconstruct Impex SRL are o experienta in reabilitarea blocurilor de mai bine de aproape patru ani de zile si, dupa cum ne-a declarat administratorul acestei firme, Vanghele Cumita, "putem sa garantam realizarea totala a lucrarilor in 120 de zile". Firma nu se ocupa doar de reabilitarea termica si estetica a blocurilor de locuinte (prin placarea cu placi de polistiren de 5 cm grosime) la exterior, ci si de alte lucrari necesare spatiului locativ comun, ca de exemplu montarea interfonului, geamurilor cu tamplarie PVC si geam termopan pe casa scarii, reabilitarea estetica a casei scarii de bloc, racordarea scarii de bloc la reteaua de gaze, refacerea spatiului verde aferent blocului sau alte lucrari, in functie de necesitatea fiecarei asociatii de proprietari. Daca proprietarii doresc, toate aceste lucrari pot fi efectuate de catre firma fara nici o pretentie financiara. In schimb, asociatia de proprietari poate ceda acoperisul blocurilor pe care firma il mansardeaza.

Locuintele de la mansarda, sub pretul pietei

Administratorul Vanghele Cumita a declarat pentru "Replica" de Constanta ca "odata cu mansardarea blocurilor se vor reabilita termic si sistemele de incalzire, apa calda, apa rece si scurgere pe toata structura blocului. Odata cu mansardarea blocurilor este cunoscut faptul ca dispare si problema locatarilor de la ultimul etaj, in ceea ce priveste reconditionarea terasei. De asemenea, se rezolva in parte si problema tinerilor prin amenajarea de locuinte sub pretul pietei". Locuintele nou construite au 1, 2 sau 3 camere si sunt oferite de catre firma la cheie (incluzandu-se si finisajele), iar cei interesati de achizitionare pot, daca doresc, sa aleaga culorile gresiei, faiantei, parchetului sau zugravelii. Administratorul a specificat ca noile locuinte se incadreaza in standardele de confort si utilitate, ele beneficiind de asemenea de racorduri noi la toate utilitatile. Locuintele realizate de S.C. Mans Euroconstruct S.R.L. au preturi avantajoase, adresandu-se in principal tinerilor si persoanelor cu venituri medii. Firma a realizat astfel de apartamente in Constanta si Navodari, urmand sa inceapa constructii si in Mangalia. Comportarea mansardelor in timp, la intemperii sau la seism, se subscrie tuturor normativelor in vigoare, gradul seismic la care acestea rezista fiind acelasi cu al structurii blocului.