In timp ce manelistii castiga bani "fara numar" in plin sezon de nunti, aflam de la DGFP ca doar noua interpreti din Dolj figureaza in evidentele Fiscului si platesc impozite la stat. Seful Finantelor doljene spune ca nu are ce sa le faca manelistilor, ci trebuie ca acestia sa-si declare de bunavoie veniturile.

Impozitarea este inechitabila in Romania. In timp ce intelectualii (in special cei platiti pe drepturi de autor, cum ar fi jurnalisti, actori, cei care fac inventii, inovatii si altii care au veniturile la vedere pe contracte sau conventii civile) sunt umiliti pe la cozi pentru plata catorva lei sau zeci de lei drept contributii la asigurari sociale si la somaj, exista o categorie de oameni carora organele statului le lasa mii sau zeci de mii de euro - bani negri in buzunare si in conturi. Si ei traiesc tot in Romania, dar pentru ei legea este mult prea blanda, iar statul nu se grabeste sa ii impoziteze. Este vorba despre manelisti, lautari si alti interpreti care castiga intr-o luna poate si de zece ori mai mult decat o persoana platita pe drepturi de autor.

E plin pamantul de interpreti. In acte sunt doar noua

Ii vedem in restaurante, ii auzim la nunti, ii vedem chiar si la televizor in diverse emisiuni muzicale, ii vedem coborand din limuzine luxoase, ii vedem aruncand cu bani sau chiar aruncandu-se in ei cu bani "fara numar", dar nu ii regasim in evidentele Fiscului doljean. Ati vazut vreun manelist sa taie chitanta pentru prestatia la o nunta sau sa declare bacsisul la stat? Azi vazut vreun interpret de muzica populara sa taie chitanta sau bon de casa, sa emita o factura sau orice alt act doveditor? De fapt, ceea ce tot romanul vede cu ochiul liber, Fiscul se face ca nu vede. GdS a solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj date referitoare la numarul manelistilor care sunt inregistrati in evidenta statului ca platitori de impozite si taxe. Am ramas surprinsi sa aflam ca intr-un judet de marimea Doljului doar noua persoane si-au declarat la Fisc veniturile din aceasta activitate. "La nivelul DGFP Dolj, in anul 2009 s-au inregistrat noua interpreti, care au declarat un venit total de 48.141 de lei, impozitul aferent fiind de 9.680 de lei", informeaza Fiscul doljean. In medie, inseamna ca fiecare ar fi incasat 6.800 de lei pe an, deci in jur de 570 de lei pe luna. Si aici apar semne de intrebare. Daca ar fi avut venituri asa de mici, atunci de unde si-au permis masini de 50.000-60.000 de euro? Dar aceasta este alta poveste. Cel putin cei noua platesc impozit. Cum ramane cu sutele de interpreti care castiga numai intr-o seara 1.000-2.000 de euro si nu platesc nici un ban la stat? Cunoscatorii stiu ca interpretii doljeni "de lux" cer la nunti chiar si 1.000 de euro pentru un program de doua ore. Ei nu se regasesc cu astfel de sume in evidentele Fiscului. Cativa interpreti au declarat la stat ca au incasat anul trecut ceva mai multi bani de la nunti. Nu stim daca sunt sau nu manelisti, dar stim de la Finante ca doi dintre ei au declarat la stat venituri de 12.350 de lei, respectiv 8.173 de lei pe un an intreg, adica au castigat cam cat salariul lunar al unui profesor cu cativa ani vechime. Nimeni nu poate verifica veridicitatea sumelor declarate de interpreti, asta daca, in cel mai fericit caz, ei merg la Fisc sa-si declare o parte din venituri.

Un singur muzicant cu contract de drepturi de autor

Ne-am gandit ca poate unii dintre acesti interpreti renumiti din Dolj primesc bani din drepturi de autor pentru CD-urile si albumele puse pe piata, pentru piesele care li se difuzeaza la radio sau TV. Dar, stupoare! Un singur muzicant si-a declarat la Fiscul doljean venituri din drepturile de autor.
"Un singur interpret a declarat pentru anul 2009 venituri din drepturi de autor in valoare de 43.773 de lei, impozitul aferent fiind de 7.004 lei", au comunicat reprezentantii DGFP Dolj, la solicitarea GdS.

Seful Fiscului: Nu putem sa-i prindem!

Legea este in favoarea manelistilor. Ei trebuie sa mearga la Finante de bunavoie si sa isi declare veniturile obtinute din cantat pe la spectacole sau alte evenimente. Directorul Finantelor doljene, Eugen Calinoiu, spune ca nu are parghiile legale pentru impozitarea manelistilor.
"Nu avem cum sa-i prindem pe acei manelisti de care vorbiti dumneavoastra! Eu nu pot sa fac inregistrare din oficiu in cazul lor. Cei noua interpreti au venit ei si si-au declarat la stat veniturile. Nu eu i-am obligat. Daca eu fac o razie la un restaurant si patronul de acolo imi spune ca nu-i da nici un ban interpretului, ca e varu-sau, eu ce pot sa fac atunci?", a spus seful Fiscului doljean. Calinoiu spune ca nu are cum sa oblige muzicantii sa "presteze" si la stat, pentru ca, pe acest palier, controlul Fiscului este aproape imposibil.
Intelectualii isi declara veniturile

In 2008, doar 11 profesori isi declarasera veniturile la Finante. De anul trecut, de cand mass-media a atras atentia asupra veniturilor nedeclarate, mai multi intelectuali si-au declarat veniturile.
"(...) La nivelul DGFP Dolj, 60 de profesori au declarat ca au obtinut in anul 2009 venituri din meditatii in suma totala de 175.903 lei. Cele mai mari trei venituri obtinute de profesori din meditatii sunt de 5.324 de lei, 3.194 de lei, respectiv 2.662 de lei". Nimeni nu baga mana in foc pentru profesori, garantand ca ei si-ar fi declarat veniturile reale din meditatii, dar cel putin platesc impozite tot mai multi din aceasta categorie profesionala. De asemenea, in Dolj exista 60 de persoane cu contract de drepturi de autor, care au incasat 469.214 lei si au platit impozite totale de 55.253 de lei. Contractele de drepturi de autor sunt doar "la vedere", inregistrate la institutiile abilitate ale statului, iar pentru acestea se platesc impozitele si contributiile aferente.
Bancul vremurilor noastre
Situatia din Romania zilelor noastre se potriveste perfect cu bancul pe care l-am auzit zilele trecute:
"O mama isi dojeneste fiul: - In Spania nu vrei sa te duci, in Italia nu vrei sa muncesti, manele nu vrei sa canti, fotbal nu stii sa joci. Bine, ma,... atunci da la FACULTATE... ca sa ajungem de rasul blocului!".