Grupurile de producatori traditionali pot solicita protectie pe pietele UE abia de la 1 ianuarie 2008, si nu de la 1 ianuarie 2007 cum ar fi trebuit. Aceasta pentru ca Ministerul Agriculturii nu a reusit sa transpuna normele europene in legislatia nationala, a declarat Tudorel Balta consilier superior in cadrul ministerului, citat de NewsIn.
Trebuie spus ca un produs protejat de Uniunea Europeana beneficiaza de anumite avantaje, de la fonduri pentru promovare pe piata comunitara, la un pret mai bun de comercializare. Astfel, din cauza intarzierilor de la minister, cei care realizeaza produse traditionale romanesti, ca branza de burduf de Bobalna, cas afumat sau jambon de Bucovina, salam de casa Tarnavioara, pastrama de oaie, carnatii de Plescoi sau prescuri, pierd un an de beneficii din partea Uniunii Europene.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii justifica insa perioada de tranzitie de un an pentru implementarea normelor privind produsele traditionale ca fiind una benefica si pentru producatorii care au nevoie de timp pentru a se familiariza cu cerintele comunitare. In aceste conditii insa, producatorii romani de produse traditionale nu vor putea accesa fondurile pe care UE le pune la dispozitie in acest an pentru promovarea acestei categorii de produse.

Protectie pentru bauturi

Daca pentru produsele alimentare traditionale Ministerul Agriculturii nu a reusit sa implementeze legislatia europeana, lucrurile sunt clare in privinta bauturilor traditionale. Astfel, in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania a solicitat si a obtinut protectie pentru tuica, horinca, turt, vinars si palinca.
"Actul normativ prin care implementam normele europene privind produsele traditionale va fi publicat cel mai probabil in cursul lui aprilie, dar va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, astfel incat producatorul traditional sa dispuna de suficient timp pentru a invata ce are de facut", a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii. (Madalina Haranita)