Remarce care puncteaza disponibilitatea femeilor de a cheltui banii aiurea sunt prezente in multe discutii. In Oltenia, aceste remarce nu sunt insa tocmai justificate, mai ales ca, potrivit statisticilor, principala destinatie a cheltuielilor este reprezentata de alimente si plata serviciilor.
Potrivit informatiilor primite de la Directia Regionala de Statistica Dolj, in trimestrul intai al acestui an, veniturile totale ale populatiei din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia au fost de aproximativ 1.200 RON pe gospodarie, respectiv de aproape 415 RON pe persoana. In ceea ce priveste modul in care castiga oltenii banii, principalele surse de venit din gospodarii constau in salarii si in contravaloarea consumului uman de produse alimentare din resurse proprii (expresia valorica a unor produse provenite din productia agricola, din stocurile perioadelor precedente, din produsele prelucrate in gospodarie, precum si cele primite in dar sau prin munca).
Oltenii, mai economi decat restul romanilor
Si cum cheltuielile sunt inerente in orice gospodarie, cheltuielile totale medii pe luna ale gospodariilor oltenilor sunt cu aproape 140 RON mai mici decat cele inregistrate la nivel national. "La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cheltuielile totale lunare medii pe o gospodarie au fost de 1.082,69 RON", a declarat Mariana Tanase, directoarea Directiei Regionale de Statistica Dolj. Faptul ca oltenii fac parte din categoria romanilor aflati sub media cheltuielilor inregistrate la nivel national este evidentiat si de statisticile cu privire la cheltuielile efectuate de fiecare persoana din gospodarie, in parte. Cuantumul cheltuielilor totale medii lunare realizate de o singura persoana din gospodarie a fost de aproximativ 360 RON, adica inferior celui national (peste 410 RON).
Pe ce cheltuiesc oltenii banii?
In ceea ce priveste modul in care si-au cheltuit banii, oltenii au urmat "trend-ul" general si cei mai multi bani i-au "investit" in alimente si bauturi, depasind media nationala cu aproape sapte procente. "Evaluarea si analiza consumului pe o persoana, la nivel regional, a scos la iveala faptul ca 52,6% din cheltuielile de consum au fost pentru acoperirea consumului alimentar. Produselor nealimentare le-au fost destinate 21,4% din cheltuieli, in timp ce pentru plata serviciilor s-a alocat 26,81%", a adaugat Tanase. Totusi, cei aproape 600 RON cheltuiti lunar pe alimente, bauturi si servicii in fiecare gospodarie din regiune plaseaza Regiunea Sud-Vest Oltenia in coada clasamentului celor opt regiuni in ceea ce priveste acest tip de cheltuieli. Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMR) e insa de parere ca nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca peste 70% din cheltuieli sunt orientate catre mancare si servicii. "E o realitate. Preturile sunt mari, iar salariile sunt mici, pentru ca puterea economica e slaba", a declarat Valentin Cristea, vicepresedintele CNIPMMR.