Nici n-a inceput bine postul Pastelui, ca romanii au si golit rafturile cu produse specifice. Dintre acestea, la mare cautare este soia nepreparata (felii, granule, boabe), iar dintre dulciuri, halvaua. De altfel, soia este la baza multor produse de post, care inlocuiesc carnea, laptele, branza, cascavalul. Daca oferta cu astfel de alimente alternative este din ce in ce mai crescuta, asta nu inseamna ca ele sunt si ieftine. Am putea chiar spune ca o masa de post ne costa mai mult decat una normala.

Dar sa vedem cat ne costa sa postim in aceasta perioada. Pentru ca "nici o masa fara carne" a devenit la romani o traditie si in perioada postului trebuie sa inlocuim produsele din carne cu altele cu gust similar. O sa apelam la chiftelutele sau snitelele din soia, pe care supermarketurile ni le pun la dispozitie pentru circa 31.200 de lei pentru punga de 300 de grame. Tot pe baza de soia se poate face si o ciorba de perisoare, care ne va costa tot cam atat. ßi pentru ca soia are foarte multe proteine, iar oa-menii sunt foarte ingeniosi, exista si lapte din soia din care se face branza si chiar cascaval de post. Doar 750 de mililitri dintr-un astfel de lapte costa insa 45.400 de lei. Tot la acesti bani poti opta chiar si pentru lapte cu arome de fructe.
Pentru cei care nu pot scoate branza din alimentatie, trebuie spus ca 250 de grame de telemea vegetala costa 33.900, iar margarina, tot vegetala, costa de la 30.000 de lei si poate ajunge la 40.000 de lei. Dimineata sau seara se poate manca un pate vegetal, care costa aproape 30.000 de lei cutia. Oferta supermarketurilor este completa. La acest moment exista si dulciuri de post, napolitane, ciocolata amaruie fara continut de lapte, dar toate costa aproape dublu fata de produsele normale. Cu alte cuvinte, a tine post este un lux daca nu puteti renunta la mancarurile traditionale si doriti sa le inlocuiti cu unele asemanatoare. Daca insa doriti sa postiti doar cu fasole, zacusca si cartofi, postul va costa mai putin, dar masa este mai saraca.