Cel mai mare salariu inregistrat oficial al unui cetatean strain care activeaza in prezent pe piata romaneasca a muncii se ridica la circa 300 de milioane de lei vechi (peste 8.300 de euro), potrivit datelor Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), preluate de Mediafax.
Pe de alta parte, conform informatiilor vehiculate pe piata, managerul unei companii din top 5 companii din Romania are un venit anual de un milion de euro, adica circa 85.000 de euro lunar.
Reprezentantii OMFM au precizat ca aproape un sfert din cetatenii straini care vin sa munceasca in Romania ocupa functii de conducere.
Astfel, 24% dintre permisele de munca acordate cetatenilor straini vizeaza pozitii de conducere, restul de 76% fiind solicitate pentru functii de executie.
Datele Oficiului mai arata ca aproape doua treimi din strainii care lucreaza in prezent in Romania sunt persoane cu studii medii sau submedii, proportia celor cu studii superioare ridicandu-se la 30%.
Cele mai cautate domenii de activitate sunt productia, spre care se indreapta 37% din forta de munca venita de peste hotare, precum si comertul si serviciile, preferate de 31, respectiv 13% din imigranti.
Anul acesta vor fi eliberate 10.000 de permise noi de munca pentru straini, de peste trei ori mai mult decat numarul documentelor eliberate in 2005. (M.C.I.)