Managerii companiilor de pe piata romaneasca sunt printre cei mai increzatori in privinta evolutiei afacerilor lor in 2005 si se asteapta la o crestere suplimentara a cifrei de afaceri si a volumului vanzarilor.

Potrivit unui sondaj realizat de Eurochambres, asociatia care reuneste camerele de comert si industrie din Europa, 67% dintre managerii din Romania considera ca dezvoltarea companiilor pe care le reprezinta va fi superioara anul viitor fata de 2004, spre deosebire de doar 5% care anticipeaza o evolutie negativa.
Spre deosebire de companiile din zona euro, si mai ales de statele UE din afara zonei euro, firmele din tari precum Romania si Bulgaria se declara foarte increzatoare in evolutia economica pentru 2005, se mai arata in studiul Eurochambres.
Dintre companiile cu activitati de productie din Romania, 69,3% prevad rezultate anuale mai bune in 2005, alaturi de 63,8% dintre companiile prestatoare de servicii. a€žRaspunsurile managerilor au fost influentate de doua evenimente principale desfasurate in 2004: recunoasterea statutului de economie de piata in luna octombrie si intrarea in NATO in luna aprilie, precum si de evolutia pozitiva a indicatorilor macroeconomicia€œ, mai afirma raportul Eurochambres. çn ceea ce priveste perspectivele cifrei de afaceri pentru anul viitor, companiile din Romania sunt cele mai optimiste (in proportie de 84,5%) din tot esantionul, asa cum au fost si in ultimii doi ani.
çn sectorul serviciilor, doar 1,3% din cei chestionati se tem de un declin al volumului afacerii. De asemenea, companiile din Romania se afla pe locul patru din Europa in privinta asteptarilor privind vanzarile pe piata interna in 2005, desi ponderea raspunsurilor optimiste este in scadere fata de 2003 si 2004. çn ceea ce priveste evolutia exporturilor, managerii romani se situeaza pe locul doi, in urma celor din Irlanda.
Ponderea asteptarilor optimiste ale managerilor romani a crescut de la 21,2% din totalul raspunsurilor pentru 2004 la 26,1% pentru anul viitor si pe fondul scaderii ratei somajului la 6,5% in 2004, de la 7,2% in 2003, observa analistii studiului. Totusi, 46,7% din companiile intervievate, majoritatea din sectorul productiv, nu intentioneaza sa-si modifice in 2005 numarul angajatilor. çn domeniul serviciilor, 46,2% din companii vor efectua noi angajari, fata de doar 37,5% din firmele de productie.

Romania a€“ prima optiune a investitorilor straini

Din perspectiva intentiei de a investi, Romania se situeaza din nou la cel mai inalt nivel din Europa, alaturi de Letonia, dupa ce a dominat si in ultimii doi ani.
Potrivit studiului, in Romania, investitiile se afla pe o traiectorie ascendenta, 67,2% din companii declarandu-si intentia de a-si majora investitiile in anul viitor, mai ales in sectorul serviciilor (68,7%), a carui importanta in formarea PIB a crescut semnificativ in ultimii doi ani. Chestionarul economic realizat de Eurochambres este realizat anual si se bazeaza pe un set omogen de 12 intrebari adresat la 76.000 de manageri din 23 de state membre UE si dintre statele candidate, Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia.
Scopul cercetarii este sondarea climatului de afaceri din Europa si a asteptarilor pentru viitor, pentru indicatori ca cifra de afaceri, numarul de angajati, nivelul vanzarilor interne si internationale.