În prezent, exista 170 mp/1.000 locuitori, dar în cinci ani vom ajunge la 645 mp/1.000 de locuitori. Bucurestiul este devansat de Iasi, Cluj si Brasov. În urmatorii trei-cinci ani, densitatea spatiului închiriabil la mia de locuitori în cele mai importante 13 orase din tara se va tripla. În conditiile în care toate proiectele anuntate vor fi finalizate, densitatea urmeaza sa creasca de la 170 mp/1.000 locuitori în prezent, la 645 mp, se arata într-un studiu realizat de specialistii Regatta.„În prezent, se înregistreaza un total de 855.313 mp suprafata închiriabila în cele mai mari 13 orase dupa numarul de locuitori, dintre care amintim, dupa Capitala: Iasi, Cluj-Napoca si Constanta, Timisoara, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Braila, Oradea, Bacau si Pitesti. Cel mai mare numar de metri patrati închiriabili se gaseste în Bucuresti, cele sase mall-uri existente însumând 247.500 mp. Urmeaza Cluj-Napoca, unde aproape jumatate din totalul spatiului închiriabil din Capitala, adica 124.100 mp, detinuti de cele cinci centre comerciale deja existente. Urmeaza Constanta, Brasov si Timisoara“, a declarat Dragos Radu, analist piata în cadrul companiei Regatta. 
Termenele de finalizare nu sunt respectate  Conform studiului, avântul investitorilor spre diversificarea viitoarelor oferte de spatii comerciale este mai mult decât evident prin cei 2.400.091 mp închiriabili ai proiectelor de mall-uri anuntate pentru urmatorii trei-cinci ani. Numai în Bucuresti sunt anuntati înca 988.128 mp de spatiu comercial închiriabil, mai mult decât totalul spatiului închiriabil existent în prezent în cele 13 orase.Potrivit lui Radu, respectarea termenelor de finalizare este o problema. „Calculele teoretice arata pozitionarea pe locurile imediat urmatoare a oraselor Craiova si Ploiesti, suma spatiilor comerciale anuntate în aceste orase fiind uimitor de mare. Ramâne însa de vazut care va fi procentul de finalizare reala a proiectelor anuntate, luând în calcul competitia din piata si potentialul pietei respective de a suporta o asemenea densitate. În plus, exista proiecte care si-au anuntat finalizarea în urmatorii trei-cinci ani, dar nu au început demersurile pentru demararea constructiei“, a subliniat specialistul Regatta. Daca lasam deoparte acest aspect, putem observa ca oferta de suprafete închiriabile în cele 13 orase va creste pâna la 3.255.404 mp, ceea ce reprezinta o densitate de 645 mp/1.000 locuitori. 
Numarul mare de proiecte anuntate în Capitala va plasa orasul pe primul loc 
În respectivul studiu se mai arata ca, în prezent, densitatea suprafetelor închiriabile din Iasi, Cluj si Brasov o depaseste pe cea a Bucurestiului, dar numarul mare de proiecte anuntate în Capitala pentru urmatorii ani va creste densitatea de aici, depasind orasele amintite. În cazul localitatilor Craiova si Ploiesti, unde sunt anuntate foarte multe proiecte care determina o crestere incredibila a densitatii la mia de locuitori, sansele de concretizare a celor anuntate sunt foarte scazute. Imposibilitatea oraselor de a suporta densitati de 1.072 mp sau 1.297 mp la mia de locuitori probabil ca va face ca dezvoltatorii sa se reorienteze. „Densitatea spatiului închiriabil din Bucuresti a crescut considerabil anul acesta odata cu lansarea Baneasa Mall, cel mai mare centru comercial existent în Capitala, cu 85.000 mp închiriabili. Pâna la sfârsitul lui 2008, densitatea suprafetelor închiriabile la mia de locuitori va continua sa creasca usor prin lansarea mall-urilor Liberty Centre, în sectorul 5, si Grand Arena, în sectorul 4, iar începutul lui 2009 va aduce o crestere considerabila printr-un numar important de centre comerciale de acest tip“, a precizat Radu. Pe lânga cele din Bucuresti, lansari notabile au fost anul acesta si în alte orase mari din tara, precum City Park, inaugurat în prima jumatate a anului la Constanta. Specialistii companiei Regatta, liderul marcilor imobiliare din România, au realizat un studiu asupra spatiului comercial de închiriat modern disponibil în Bucuresti si în primele 12 orase mari din România, dupa numarul de locuitori.