Majorarile de salarii acordate de angajatori ar trebui sa fie indreptate catre fondurile de pensii facultative (Pilonul III), efectul masurii fiind stimularea economisirii si reducerea consumului, si implicit a inflatiei, a declarat, joi, directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon.
"In Romania se consuma foarte mult. Credem ca prin indreptarea majorarilor salariale catre fondurile de pensii, angajatorii vor ajuta indicatorii macroeconomici, in special inflatia, al carei nivel ar putea fi mai scazut comparativ cu situatia actuala", a spus Boon, prezent la un semniar de specialitate organizat de Ziarul Financiar.
Pe Pilonul III, potrivit legislatiei, atat angajatorul, cat si angajatul beneficiaza de deductibilitate in limita a 200 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit.
Seful ING Asigurari de Viata, care in scurt timp va prelua conducerea filialei din Grecia a grupului olandez ING, a mentionat ca startul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) a fost un succes, dar populatia nu constientizeaza inca importanta pensiilor facultative (Pilonul III).
"Fara Pilonul III si o asigurare de viata cu acumulare de capital si doar cu pensia acordata de stat (Pilonul I) si suma care se va acumula in contul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), siguranta financiara la finele perioadei active a unei persoane nu va fi asigurata", a spus Boon.